Circa 3.000 de romi protestează la Roma, denunţând xenofobia

Circa 3.000 de romi au manifestat duminică în Italia pentru a denunţa "xenofobia" ai cărei victime sunt după ce au fost acuzaţi că au contribuit la accentuarea crizei de securitate din Italia, în timp ce mai multe tabere de nomazi au fost incendiate recent.

19 afișări
Imaginea articolului Circa 3.000 de romi protestează la Roma, denunţând xenofobia

Circa 3.000 de romi protestează la Roma, denunţând xenofobia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această manifestaţie este prima de acest tip în Italia, unde locuiesc circa 150.000 de romi, mulţi dintre ei originari din România sau fosta Iugoslavie, deşi majoritatea este de origine italiană.

Mulţimea colorată a defilat pe ritm de muzică, dar fără incidente, arborând lozinci pe care se putea citi "nu xenofobiei", "stop pogromurilor" sau "fiecare popor este o bogăţie pentru umanitate", "romii nu s-au războit niciodată", "nu informaţiei rasiste".

Mai multe tabere de romi au fost incendiate la jumătate lunii mai la periferia oraşului Neapole, unde locuitorii au fost nevoiţi să îşi părăsească barăcile escortaţi de poliţie.

Cetăţenii italieni s-au răzbunat în acest fel după o presupusă tentativă de răpire a unui copil italian de către o tănără de origine romă.

În timp ce ancheta în acest caz era în desfăşurare, Il Giornale, cotidianul premierului Silvio Berlusconi, a publicat la 19 mai un articol cu titlul "iată cum romii vând copiii".

Până în prezent, justiţia italiană nu a înregistrat vreo răpire a vreunui bebeluş italiani de către romi.

Pe de altă parte, Guvernul a numit un comisar extraordinar care se ocupă de afacerile romilor la Milano şi în alte oraşe mari, principalul obiectiv fiind eliminarea taberelor ilegale.

Vineri, poliţia municipală din Roma, a evacuat fără preaviz, la cererea noului primar Gianni Alemanno, fost neofascist, o tabără instalată în cartierul Testaccio, în apropiere de centru. Cei 122 de locuitori, toţi italieni, între care mai mulţi copii şcolarizaţi, au fost transferaţi pe un teren situat într-un cartier periferic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici