Circa 30.000 de georgieni au ieşit în stradă la Tbilisi

Circa 30.000 de georgieni au ieşit în stradă luni la Tbilisi, la apelul opoziţiei, pentru a contesta victoria zdrobitoare a partidului preşedintelui Mihail Saakaşvili la alegerile legislative şi a cere organizarea unui nou scrutin.

20 afișări
Imaginea articolului Circa 30.000 de georgieni au ieşit în stradă la Tbilisi

Circa 30.000 de georgieni au ieşit în stradă la Tbilisi (Imagine: Mediafax Foto)

"Poporul georgian nu a putut alege, iar rezultatele alegerilor au fost falsificate", a afirmat David Gamkrelidze, liderul opoziţiei georgiene şi al Partidului Noilor Drepturi, aparţinând coaliţiei Consiliului opoziei unite.

"Refuzăm să intrăm în acest Parlament şi cerem repetarea alegerilor", adaugă acesta, citind o declaraţie comună a celor nouă partide ale coaliţiei.

După ce au protestat în faţa Comisiei electorale centrale, manifestanţii s-au reunit în faţa Parlamentului, în prezenţa unui important dispozitiv de poliţişti. Manifestaţiile s-au desfăşurat paşnic, în pofida temerilor privind revolte similare celor din noiembrie când forţele de ordine i-au dipsersat pe manifestanţi în mod violent.

Principala coaliţie a opoziţiei anunţase vineri că va boicota Parlamentul.

Mişcarea Naţională Unită, partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili, a câştigat 120 din cele 150 de locuri din Parlament. Consiliul Opoziţiei Unite s-a clasat al doilea, cu 16 deputaţi.

Observatorii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), remarcând totodată progresele de la alegerile prezidenţiale din ianuarie, au efectuat un raport al cărui ton este rezervat.

Aceştia au constatat în special cazuri de "intimidare", "presiuni asupra observatorilor", "deficienţe importante" în numărătoarea voturilor, o distincţie neclară între "activităţile serviciului public şi campania electorală a partidului" de guvernământ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici