Clanul acuzat de comiterea masacrului din Filipine a ucis alte 200 de persoane

Clanul guvernatorului acuzat de masacrarea, în noiembrie, a 57 de persoane în sudul Filipinelor a ucis cel puţin alte 200 de persoane în perioada când a administrat provincia, a afirmat, miercuri, comisarul filipinez pentru drepturile omului.

35 afișări
Imaginea articolului Clanul acuzat de comiterea masacrului din Filipine a ucis alte 200 de persoane

Clanul acuzat de comiterea masacrului din Filipine a ucis alte 200 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evaluăm acest număr la cel puţin 200", a declarat Leila de Lima, preşedinta Comisiei pentru Drepturile Omului.

Cadavrele s-ar putea afla în gropi comune în provincia Maguindanao, pe care clanul guvernatorului Andal Ampatuan Senior o conduce din 2001.

"Este vorba despre victime (ucise) de acelaşi clan şi de miliţiile particulare", a adăugat ea.

Potrivit lui Leila de Lima, de acum înainte martorii acestor crime pot să vorbească, pentru că oficialii clanului sunt arestaţi. "Vom avea martori care vor putea arăta unde se găsesc aceste gropi comune", a adăugat ea.

Cinci ofiţeri de poliţie, care cunosc unele dintre aceste cazuri de crime, sunt de acum dispuşi să depună mărturie împotriva clanului Ampatuan, a asigurat preşedinta comisiei.

Clanul Ampatuan este acuzat că se face responsabil de masacrarea, la 23 noiembrie, a 57 de civili dintr-un convoi alcătuit din susţinătorii unui rival politic şi un grup de ziarişti.

Potrivit unui bilanţ precis prezentat miercuri de poliţie, printre cele 57 de victime se numără 26 de femei şi 32 de ziarişti.

Poliţia a mai anunţat, miercuri, că 161 de persoane sunt bănuite că au participat în mod direct la masacru.

"Până acum am identificat 161 de persoane suspectate că au participat în mod direct la masacru", a declarat Jesus Verzosa, directorul general al poliţiei filipineze, precizând că printre suspecţi se numără poliţişti şi ofiţeri din cadrul armatei.

Mai mulţi membri ai clanului Ampatuan, printre care şi guvernatorul, au fost arestaţi şi ar putea fi inculpaţi în scurt timp pentru crimă şi rebeliune.

Ampatuan Senior, care susţinea coaliţia la putere a preşedintei Gloria Arroyo înainte de a fi exclus din ea, continuă să fie în mod oficial guvernator al provinciei Maguindanao, însă instaurarea legii marţiale l-a privat de toate puterile.

Unul dintre fii săi, Andal Ampatuan Jr, primar al unei localităţi din provincie, s-a predat de bună voie autorităţilor la trei zile după masacru, negând că ar fi responsabil, în pofida mărturiilor care îl acuză. A fost inculpat pentru comiterea a 25 de crime.

Guvernul Gloriei Arroyo a permis clanului Ampatuan să aibă la dispoziţie o miliţe armată, în cadrul strategiei sale de combatere a separatiştilor islamişti activi în sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici