"Clasa de nazişti": Elevi dintr-o şcoală germană se salută cu "Heil Hitler" şi fac glume antisemite

O clasă întreagă dintr-o şcoală din Germania este investigată de poliţie după ce se presupune că elevii adolescenţi au început să se salute între ei cu adresarea nazistă "Heil Hitler" şi să comunice în slogane naziste.

4172 afișări
Imaginea articolului "Clasa de nazişti": Elevi dintr-o şcoală germană se salută cu "Heil Hitler" şi fac glume antisemite

"Clasa de nazişti": Elevi dintr-o şcoală germană se salută cu "Heil Hitler" (Imagine: captură www.gym-landsberg.de)

29 de elevi dintr-o şcoală din apropiere de Leipzig, Germania, apar în fotografii practicând saluturi naziste şi purtând mustaţă în stilul lui Hitler, scrie Daily Mail. Copiii folosesc expresii şi slogane naziste şi în discuţiile avute prin serviciul de mesagerie pe telefon WhatsApp.

Elevii, în vârstă de 14-15 ani, făceau în mod regulat remarci antisemite în mesajele scrise, descriindu-l în acelaşi timp pe Hitler drept un "om minunat", potrivit presei locale.

Un elev a făcut, de exemplu, următoarea glumă într-un mesaj: "De ce s-a sinucis Hitler? I-au trimis evreii factura la gaze".

Părinţii elevilor sunt indignaţi de felul în care presa germană a tratat subiectul, fiind de părere că este puţin probabil ca o întreagă clasă de adolescenţi să fie implicată şi că mijloacele mass-media i-au băgat pe toţi cei 29 de copii în aceeaşi oală.

"Discuţiile acestea despre clasa de nazişti din Landsberg sunt nişte prostii. Când am deschis ziarele şi am citit articolul am crezut că e un vis urât", a spus Eli Gampel, părintele unuia dintre copii şi fost preşedinte al comunităţii locale pentru evrei Halle, adăugând că fiul său a fost hărţuit de cineva din şcoală.

"Am făcut o reclamaţie oficială la poliţie pentru investigaţii, dar pe de altă parte ar fi cu siguranţă greşit să acuzi pur şi simplu toată clasa", a mai spus el. "Cjhiar şi după ce am citit despre asta, mi s-a părut foarte greu să îl fac să vorbească despre ce se întâmplase. Doar după o discuţie lungă a recunoscut că ce era în articol era în principiu adevărat".

Atât purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Educaţiei, cât şi directorul şcolii s-au declarat şocaţi de cele întâmplate. Cel din urmă a spus, totuşi, că nu este intenţia lui să îi acuze imediat pe copii, spunând: "Distrugerea tabuurilor face parte din viaţa de adult tânăr. Nu cred că au vrut să promoveze efectiv ideologia neonazistă".

În Germania este interzisă cu stricteţe expunerea oricăror simboluri naziste, precum şi folosirea de saluturi sau expresii din aceeaşi categorie, existând riscul unei sancţiuni de până la şase luni în închisoare.

Asemenea tuturor copiilor din Germania, cei 29 de elevi au vizitat o tabără de concentrare a naziştilor şi învaţă în mod constant la şcoală despre Al Treilea Reich.

Doi adolescenţi sunt momentan investigaţi de poliţie, o anchetă mai amplă urmând să aibă loc săptămâna viitoare, iar copiii, profesorii şi părinţii se vor întâlni şi cu un psiholog.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici