Experţi: "Doar 20% din fundul mării a fost cartografiat. Avem hărţi mai bune cu Marte şi Luna decât cele ale Terrei"

Deşi oamenii au explorat suprafaţa oceanului de zeci de mii de ani, doar aproximativ 20% din fundul mării a fost cartografiat, conform cifrelor din 2022 ale Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosfere.

1361 afișări
Imaginea articolului Experţi: "Doar 20% din fundul mării a fost cartografiat. Avem hărţi mai bune cu Marte şi Luna decât cele ale Terrei"

Maklay62, Wikipedia Commons

Vehiculul submersibil  pierdut în Atlantic i-ar putea face mai ezitanţi pe turişti să exploreze adâncurile oceanului. 

 

Cercetătorii spun adesea că călătoria în spaţiu este mai uşoară decât a plonja pe fundul oceanului.

În timp ce 12 astronauţi au petrecut în total 300 de ore pe suprafaţa lunară, doar trei persoane au petrecut aproximativ trei ore explorând Challenger Deep, cel mai adânc punct cunoscut al fundului mării Pământului, aflat la sud de Groapa Marianelor, potrivit Woods Hole Oceanographic Institution .

„Avem hărţi mai bune ale Lunii şi Marte decât cele ale planetei noastre”, a spus dr. Gene Feldman, oceanograf emerit la NASA, care a petrecut mai bine de 30 de ani la agenţia spaţială. 

A călători în adâncurile oceanului înseamnă a intra într-un tărâm cu niveluri enorme de presiune cu cât cobori mai adânc, transmite CNN

Mediul este întunecat, aproape deloc vizibil. Temperaturile reci sunt extreme. Sunt totuşi fiinţe extremofile, chiar peşti bizari, care pot supravieţui la asemenea adâncimi. 

Oceanul acoperă 71% din suprafaţa Pământului şi 50-80% din toată viaţa se găseşte în adâncimile planetei. 

Oamenii de ştiinţă estimează că 91% dintre speciile oceanice nu au fost încă clasificate şi că mai mult de 80% din oceanul nostru este necartografiat, neobservat şi neexplorat, potrivit NOAA

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici