Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Letonia, pe primul loc la legislative - exit-poll

Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Letonia s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative de sâmbătă, obţinând un total de 61,73 la sută din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne pentru agenţia de presă Leta.

13 afișări
Imaginea articolului Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Letonia, pe primul loc la legislative - exit-poll

Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Letonia, pe primul loc la legislative - exit-poll (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul de stânga Centrul Armonia, susţinut de comunitatea rusofonă şi care are legături cu Moscova, a obţinut 21,48 la sută din voturi, potrivit aceluiaşi sondaj.

Acest scrutin, care s-a încheiat la ora 20.00 (20.00, ora României), era un test decisiv pentru premierul Valdis Dombrovskis (39 de ani), responsabil, de la venirea sa la putere în martie 2009, cu aplicarea măsurilor de austeritate draconice, inclusiv scăderi salariale cu procente de două cifre şi creşteri de impozite, în cadrul unui plan internaţional de salvare.

Această ţară membră a Uniunii Europene cu 2,2 milioane de locuitori afişa, înaintea crizei economice mondiale, rate de creştere de două cifre. Anul acesta a început o uşoară creştere economică.

În 2008 şi 2009, activitatea economică a ţării s-a contractat în total cu aproape 25 la sută, scăderea cea mai puternică din lume, potrivit FMI, în timp ce şomajul s-a triplat, ajungând la 20 la sută.

Liderul Centrului Armonia, Janis Urbanovics, care a extins baza partidului său dincolo de minoritatea rusofonă, afirma în timpul campaniei că vrea să renegocieze condiţiile împrumutului de 7,5 miliarde de euro acordat de FMI, Uniunea Europeană şi alţi creditori, pentru a atenua consecinţele sociale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici