Codurile secrete ale GSM, publicate de hackeri pe Internet

Hackerii au anunţat că au spart şi publicat pe Internet codurile secrete ce protejează circa 80 la sută din numărul total al telefoanelor mobile din lume, având drept consecinţă interceptarea convorbirilor a peste trei miliarde de persoane, relatează Financial Times în ediţia electronică.

375 afișări
Imaginea articolului Codurile secrete ale GSM, publicate de hackeri pe Internet

Codurile secrete ale GSM, publicate de hackeri pe Internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Specialistul german în criptare, Karsten Nohl, a declarat că a organizat această operaţiune de hacking pentru a evidenţia lacunele sistemului de securitate ce protejează sistemul global de comunicaţii mobile (GSM) şi pentru a-i determina pe operatori să-l îmbunăţească.

"Acest lucru demonstrează că sistemul existent de securitate al reţelelor GSM este inadecvat", le-a spus Nohl celor 600 de participanţi la Congresul pentru comunicare Chaos de la Berlin, o conferinţă de patru zile a hackerilor.

"Am renunţat să sperăm că operatorii reţelelor (de telefonie mobilă) vor lua măsuri pentru a-şi îmbunăţi nivelul de securitate, dar sperăm că odată cu această atenţionare, va exista o cerere sporită din partea clienţilor în acest sens", a afirmat el pentru Financial Times.

"Această problemă ar fi trebuit rezolvată în urmă cu 15 ani (...)", a adăugat el.

Potrivit Financial Times, Nohl urma să facă miercuri în cadrul conferinţei o demonstraţie folosindu-se de seria de coduri, dar a amânat-o pentru a primi consultanţă juridică din partea unor avocaţi privind legalitatea practicii. Codurile au fost publicate pe Internet.

Nohl, un specialist în criptografie de renume, ce deţine un doctorat în inginerie informatică la Universitatea din Virginia, a organizat anul acesta o campanie similară ceea ce a determinat forumul DECT să-şi îmbunătăţească algoritmul de securitate al reţelelor de telefonie fixă.

Spargerea codului GSM ar putea cauza prejudicii pentru peste trei miliarde de persoane în 212 de ţări. Totuşi, acest lucru nu va afecta convorbirile telefonice efectuate prin serviciile 3G care sunt protejate de un cod de securitate diferit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici