Coliziuni între SUA şi Israel. Netanyahu renunţă la vizita programată la Washington după votul rezoluţiei privind Gaza la ONU

Relaţiile dintre preşedintele Joe Biden şi premierul Benjamin Netanyahu au ajuns luni la un nivel minim de război, după ce SUA a permis adoptarea unei rezoluţii de încetare a focului în Gaza la Naţiunile Unite, scrie agenţia Reuters.

882 afișări
Imaginea articolului Coliziuni între SUA şi Israel. Netanyahu renunţă la vizita programată la Washington după votul rezoluţiei privind Gaza la ONU

Disensiuni între SUA şi Israel. Netanyahu renunţă la vizita programată la Washington după votul rezoluţiei privind Gaza la ONU

Premierul israelian a renunţat brusc la vizita programată la Washington din această săptămână a unei delegaţii de rang înalt, în cadrul căreia urma să se discute despre ofensiva ameninţată de Israel în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza.

Decizia a fost luată în contextul în care SUA s-au abţinut la un vot în Consiliul de Securitate, care cerea o încetare imediată a focului între Israel şi Hamas şi eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de militanţii palestinieni, relevă sursa menţionată.

Statele Unite devin tot mai îngrijorate de evenimentele produse în Gaza, în contextul în care premierul Netanyahu nu dă semne de a opri acţiunile Israelului asupra civililor palestinieni. Recent, acesta declarase că Israelul va continua ofensiva împotriva Hamas, inclusiv în Rafah, ultimul oraş care a rămas relativ sigur pentru civilii palestinieni.

Potrivit Reuters, ameninţarea unei astfel de ofensive a sporit tensiunile dintre aliaţii de lungă durată ai Statelor Unite şi Israelului şi a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Washingtonul să restricţioneze ajutorul militar dacă Netanyahu îl sfidează pe Biden şi merge mai departe.

,,Acest lucru arată că încrederea dintre administraţia Biden şi Netanyahu s-ar putea să se destrame", a declarat Aaron David Miller, fost negociator în Orientul Mijlociu pentru administraţiile republicană şi democrată.

În replică, oficialii americani au declarat că administraţia Biden a fost perplexă în legătură cu decizia Israelului şi a considerat-o o reacţie exagerată, insistând că nu a existat nicio schimbare de politică.

Premierul Netanyahu se confruntă cu propriile provocări interne, atât cu presiuni venite din partea coaliţiei, cât şi din partea populaţiei, care protestează pentru demisia acestuia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici