Colonişti israelieni incendiază zeci de măslini în Cisiordania

Mai mulţi colonişti au incendiat luni zeci de măslini în apropiere de Nablus, în Cisiordania, după evacuarea unei colonii neautorizate din regiune, au declarat surse israeliene şi palestiniene.

42 afișări
Imaginea articolului Colonişti israelieni incendiază zeci de măslini în Cisiordania

Colonişti israelieni incendiază zeci de măslini în Cisiordania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coloniştii au incendiat aproximativ 350 de măslini, a afirmat Ali Eid, din Consiliul municipal din Burin, un sat în apropiere de Nablus.

Potrivit unui fotograf al AFP, aproximativ 20 de colonişti au blocat un drum în apropiere de barajul Hawara, controlat de armata israeliană, la intrarea din Nablus, şi au aruncat pietre asupra vehiculelor palestiniene care treceau.

Fotograful a afirmat că aceşti colonişti încercaseră să-i ia aparatul de fotografiat şi să-l lovească.

Un purtător de cuvânt al gărzilor de frontieră israeliene a confirmat că izbucniseră incidente după evacuarea unei tabere la Adi-Ad, o colonie neautorizată din Cisiordania. După evacuare, "rezidenţii au reacţionat şi a existat un anumit număr de incidente. Un colonist a fost arestat", a declarat el.

O organizaţie neguvernamentală de apărare a drepturilor omului, Yesh Din, a declarat că acţiunea coloniştilor viza o ripostă faţă de evacuare.

După operaţiunea armatei israeliene, "colonişti evrei au incendiat plantaţii de măslini la Burin, şi au comis violenţe pe drumul de la Hawara", a declarat Yesh Din.

Este vorba despre o "practică pe care coloniştii evrei o numesc (...) «preţul de plătit»", a afirmat organizaţia neguvernamentală.

"Când o colonie, o colonie neautorizată sau o structură este ameninţată cu evacuarea (...), coloniştii adoptă un răspuns violent şi rapid care constă în incendierea recoltelor, atacarea satelor şi persoanelor, deteriorarea proprietăţilor, cu scopul abaterii atenţiei militarilor de la evacuarea prevăzută", a precizat organizaţia neguvernamentală.

Israelul şi-a luat angajamentul faţă de Statele Unite să desfiinţeze coloniile create ulterior lunii martie 2001, acestea fiind considerate ilegale în Israel, pentru că nu au obţinut aprobarea autorităţilor. Comunitatea internaţională apreciază că toate coloniile sunt ilegale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici