Comandantul forţelor americane din Irak i-a recomandat lui Obama retragerea trupelor

Comandantul forţelor americane din Irak, generalul Raymond Odierno, a formulat o recomandare referitoare la ritmul de retragere a efectivelor americane în 2009, care a fost transmisă preşedintelui ales Barack Obama, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell.

51 afișări
Imaginea articolului Comandantul forţelor americane din Irak i-a recomandat lui Obama retragerea trupelor

Comandantul forţelor americane din Irak, generalul Raymond Odierno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul vizitei de sâmbăta trecută din Irak, "secretarul Apărării (Robert Gates) s-a întâlnit cu generalul Odierno" şi "au avut o discuţie lungă privind calea care trebuie urmată anul viitor în Irak, în special asupra nivelului trupelor prevăzut pentru anul viitor", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, refuzând să furnizeze detalii referitoare la propunerile generalului Odierno.

Nici o decizie finală nu a fost luată de Pentagon sau Casa Albă, a adăugat el, într-o conferinţă de presă. Gates i-a transmis aceste recomandări lui Obama în cursul unei reuniuni a viitoarei sale echipe de securitate naţională, luni, la Chicago, a precizat acesta.

Potrivit ediţiei de joi a cotidianului New York Times, generalul Odierno a recomandat retragerea din Irak, în primele zece luni ale lui 2009, a două din cele 15 brigăzi de luptă, ceea ce înseamnă între 7.000 şi 8.000 de militari.

Potrivit cotidianului, comandantul forţelor americane din Irak a recomandat ca trupele să fie retrase într-un ritm mai lent decât cel prevăzut în calendarul de 16 luni susţinut de Barack Obama, care prevede ca retragerea să aibă loc până la jumătatea lui 2010.

Aproximativ 143.000 de militari americani se află în prezent în Irak.

Acordul privind prezenţa americană în Irak, semnat între Washington şi Bagdad, prevede ca retragerea tuturor trupelor americane să se facă până la sfârşitul lui 2011, o dată mult mai înaintată decât cea propusă de viitorul preşedinte american.

Acest acord stipulează ca toţi militarii americani să părăsească până la acea dată Irakul. Totodată, Washingtonul şi Bagdadul nu exclud menţinerea în Irak a unei forţe americane, după cum a menţionat miercuri seară secretarul Apărării, Robert Gates, într-un interviu televizat.

"Cred că este vorba despre câteva zeci de mii de militari" care urmează să rămână după retragerea forţelor de luptă, a menţionat, pentru postul de televiziune PBS, Gates.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici