Combatanţi Al-Qaida din Mali au atacat o instalaţie British Petroleum din Algeria. Islamiştii au luat ostatici 41 de occidentali

Islamişti au atacat miercuri o instalaţie British Petroleum în sudul Algeriei şi au luat ostatici mai mulţi angajaţi ai grupului, de naţionalitate britanică, franceză şi japoneză, au anunţat surse diplomatice occidentale. Potrivit agenţiei algeriene APS, atacul s-a soldat cu un mort şi şapte răniţi, dintre care doi străini.

1275 afișări
Imaginea articolului Combatanţi Al-Qaida din Mali au atacat o instalaţie British Petroleum din Algeria. Islamiştii au luat ostatici 41 de occidentali

Combatanţi Al-Qaida din Mali au atacat o instalaţie British Petroleum din Algeria. Islamiştii au luat ostatici angajaţi ai BP (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul islamist aflat la originea agresiunii a anunţat, miercuri, că sunt ţinuţi ostatici la complexul de exploatare a gazelor din Algeria patruzeci şi unu de occidentali, inclusiv şapte americani.

"Patruzeci şi unu de occidentali, printre care se numără şapte americani, dar şi francezi, britanici şi japonezi" au fost luaţi ostatici, precizează gruparea islamistă.

Militanţi islamişti au atacat miercuri un complex al British Petroleum din sudul Algeriei. Atacul s-a produs în zori în regiunea Tiguentourine, la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas, unde se află o instalaţie petrolieră administrată de compania publică Sonatrach şi de o companie străină (BP).

Un britanic şi un algerian au fost ucişi, iar alte şase persoane au fost rănite, între care doi străini, în timpul atacului. Atacul şi luarea de ostatici au fost puse la cale de combatanţi Al-Qaida veniţi din nordul Mali.

"Sunt doi morţi, un algerian şi un britanic", a declarat ministrul de Interne algerian, Dahou Ould Kablia, pentru televiziunea naţională care a menţionat de asemenea că un britanic, un norvegian şi un scoţian au fost răniţi alături de doi jandarmi şi un agent de securitate algerian.

"Suntem membri ai Al-Qaida şi am venit din nordul Mali", a declarat combatantul, contactat prin telefon de AFP.

"Aparţinem brigăzii Khaled Abul Abbas, Mokhtar Belmokhtar", a adăugat el.

El a amintit că Belmokhtar a "ameninţat că va riposta faţă de orice intervenţie militară în Mali".

Belmokhtar, supranumit "Chiorul", este unul dintre liderii istorici ai Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), organizaţie pe care a introdus-o în nordul Mali.

Surse din cadrul serviciilor de securitate din Mali au declarat în octombrie că Belmokhtar a fost destituit de şeful AQMI de la conducerea brigăzii sale.

Dar într-o înregistrare video difuzată în decembrie pe forumurile islamiste, Belmokhtar anunţa înfiinţarea unei noi unităţi de combatanţi şi îi ameninţa "pe toţi cei care planificau sau participau la războiul din nordul Mali".

"Ripostăm cu toată forţa şi vom avea un cuvânt de spus", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici