COMENTARIU Lelia Munteanu. Bibi, Paznicul Zidurilor

1338 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Bibi, Paznicul Zidurilor

COMENTARIU Lelia Munteanu. Bibi, Paznicul Zidurilor

Operaţiunea armatei israeliene care se desfăşoară acum în Gaza a primit un nume: "Paznicul Zidurilor". Nu paznicii. Paznicul.
 
E vorba despre zidurile Ierusalimului. Întodeauna e vorba despre zidurile Ierusalimului, care trebuie apărate.
 
Prima oară am întâlnit sintagma ca nume al unui kollel din 1865 (o şcoală de Talmud Tora pentru adulţi) al evreilor unguri, la Ierusalim – Shomrei Ahomot ("Paznicii Zidurilor"). A doua oară – în şlagărul din 1977 al lui Lior Farhi, Shomer Ahomot ("Paznicul zidurilor"). Cred că sintagma există undeva în sulurile Torei, dar n-am dibuit-o încă.
 
Conflictul a pornit zilele trecute tot din Ierusalim.
 
Mai puţin interesante sunt astăzi schimburile de proiectile între Gaza şi Israel. Nimic deosebit de celelalte operaţiuni în teritoriul palestinian controlat de Hamas. Focurile vor înceta, ca de obicei, atunci când Casa Albă va spune "Destul!".
 
Îngrijorătoare sunt însă conflictele din tot mai multe aşezări mixte ale Israelului, iscate şi susţinute de israelienii de origine arabă şi confesiune musulmană, iar faptul că mulţi colonişti vin în ajutorul celor din oraşe e de-a dreptul periculos. Ezit să-l numesc război civil, dar e pe-aproape. (Poliţia, depăşită, e somată de comentatori din mass-media să-şi recunoască neputinţa şi să lase locul armatei).
 
Netanyahu inspiră adânc această gură de oxigen politic, care poate încurca planurile Blocului Schimbării (coaliţia parlamentară anti-Bibi, care a primit mandatul de a forma Guvernul).
 
În astfel de situaţii, Netanyahu e măreţ - părinte al naţiunii, sigur pe sine, protector, singurul care poate asigura securitatea Israelului (cum în repetate rânduri a afirmat, până şi în faţa fostului Şef de Stat Major, Benny Gantz, în penultima campanie electorală). El e Paznicul Zidurilor.
 
Şlagărul lui Lior Farhi, în care laitmotivul e: "Zidurilor tale, Ierusalime, le-am pus paznici...":

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici