Comisia de la Veneţia: Nu existau condiţii de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova

Comisia de la Veneţia a constatat vineri că nu existau condiţiile necesare dizolvării Parlamentului Republicii Moldova în perioada 7-8 iunie, decizia Curţii Constituţionale fiind bazată pe un calcul eronat al termenului limită, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

189 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Nu existau condiţii de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova

Comisia de la Veneţia: Nu existau condiţii de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova

„Curtea Constituţională a Republicii Moldova nu şi-a respectat propriile proceduri şi nici principiul egalităţii părţilor în gestionarea crizei politice recente. De asemenea, Comisia de la Veneţia aminteşte că rolul esenţial al Curţii Constituţionale este de a menţine distanţa egală faţă de toate ramurile puterii şi de a acţiona ca un arbitru imparţial în caz de conflict între acestea, respectând soluţiile la care au ajuns instituţiile legitime din punct de vedere democratic”, se menţionează în comunicatul emis de Comisia de la Veneţia.

Opinia Comisiei de la Veneţia a fost cerută de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în urma evenimentelor care au dus la dizolvarea Parlamentului în data de 9 iunie.

„Dizolvarea Parlamentului a fost bazată pe o presupusă expirare a termenului de trei luni de formare a Guvernului, după alegerile Parlamentare. În data de 15 iunie, Curtea Constituţională a revizuit aceste decizii, luând în considerare evoluţia situaţiei politice din ţară, în special după transferul de putere către noul Guvern”, conform comunicatului.

Conform Comisiei de la Veneţia, termenul limită din punct de vedere legal era data de 10 iunie, ceea ce demonstrează că învestirea Maiei Sandu în funcţia de prim-ministru în data de 8 iunie a fost o decizie legală.

„Avizul Comisiei de la Veneţia pe marginea actelor Curţii Constituţionale emise în perioada 7-9 iunie a.c. este fără precedent. Este pentru prima dată în istorie când Comisia de la Veneţia spune răspicat că o Curte Constituţională a încălcat Constituţia prin calcularea eronată a termenului de trei luni”, a transmis Maia Sandu prin intermediul unei postări pe Facebook.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor din cadrul Curţii Constituţionale.

„Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să-şi dea demisia imediat, pentru a permite unor judecători profesionişti şi independenţi să refacă prestigiul acestei instituţii. Cât timp va exista acest Guvern, actele Comisiei de la Veneţia vor fi considerate ca fiind obligatorii şi urmează a fi respectate”, a concluzionat Maia Sandu.

În urma evenimentelor generate de deciziile Curţii Constituţionale, judecătorul Mihai Poalelungi, preşedintele instituţiei, şi-a dat joi demisia din funcţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici