Comisia Europeană a aprobat programul incluziune şi demnitate socială

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Incluziune şi Demnitate Socială, aferent perioadei de programare 2021–2027.

262 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a aprobat programul incluziune şi demnitate socială

Prin program, 300.000 preşcolari şi elevi vor beneficia de vouchere pentru rechizite şi îmbrăcăminte, iar alte 415.378 persoane vulnerabile vor avea acces îmbunătăţit la servicii de sănătate, sociale şi educaţionale.

Scopul programului este de a sprijini incluziunea socială a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, mai ales ale celor cu risc ridicat, prin reducerea decalajului rural-urban în ceea ce priveşte sărăcia şi excluziunea socială şi creşterea accesului la servicii de calitate pentru populaţia vulnerabilă.

„Pentru a rupe ciclul intergeneraţional al sărăciei trebuie să realizăm intervenţii integrate, ce presupun dezvoltarea serviciilor sociale pentru asigurarea intervenţiilor la nivel local şi prin utilizarea eficientă şi eficace a resurselor financiare şi umane la nivelul UAT-urilor. Până acum, este evidentă dezvoltarea inegală a serviciilor şi din punct de vedere al categoriilor de beneficiari, acest lucru motivând abordarea urmărită în cadrul programului. Arhitectura intervenţiilor a fost realizată astfel încât să fie asigurată implementarea acţiunilor în mod coerent şi eficient şi să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile ţintite, fără a dispersa efortul financiar. La nivel de program, priorităţile sprijină grupuri vulnerabile distincte, dar cuprind măsuri care sunt interconectate, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervenţiilor. De asemenea, ne asigurăm că răspundem în mod sinergic recomandărilor de ţară pe care România le‑a primit din partea organismelor internaţionale”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Programul Incluziune şi Demnitate Socială (PIDS) beneficiază de o alocare totală de 4.152.109.995 euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice, Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii, atât în mediul urban (alocare totală 233 milioane euro) cât şi în rural (alocare totală 160,7 milioane euro), protejarea dreptului la demnitate socială (alocare totală 292.5 milioane euro), sprijinirea comunităţilor rurale fără acces sau cu acces redus la servicii sociale (alocare totală 815,04 milioane euro), reducerea disparităţilor dintre copiii la risc de sărăcie (alocare totală 560,65 milioane euro), suport pentru persoane vârstnice (alocare totală 241 milioane euro), sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi (alocare totală 534,7 milioane euro) şi pentru alte persoane vulnerabile (198 milioane euro), inovarea socială (17,5 milioane euro) precum şi pentru ajutorarea persoanelor defavorizate aflate în deprivare materială (986,14 milioane euro).

Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 112,5 milioane euro.

Programul urmăreşte ca, la finalul perioadei de programare, 84.798 copii să ducă o viaţă mai bună, 38.582 persoane să iasă din situaţia de excluziune locativă, 601 întreprinderi sociale vor fi înfiinţate în mediul rural, 415.378 persoane vulnerabile vor avea accces îmbunătăţit la servicii de sănătate, sociale şi educaţionale, situiaţia a 11.035 persoane vârstnice s‑a ameliorat, situaţia a 9.089 persoane cu dizabilităţi s‑a ameliorat, vor fi 1.185.888 de beneficiari de mese calde si vouchere/pachete cu alimente, 300.000 preşcolari şi elevi beneficiari de vouchere pentru rechizite şi îmbrăcăminte şi 60.000 nou-născuţi beneficiari de vouchere pentru trusou.

Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune şi cel al Politicii Maritime şi Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027. Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa şaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro. Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021–2027 a fost Programul Asistenţă Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici