Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei din cauza subminării independenţei justiţiei

Comisia Europeană a lansat, sâmbătă, procedura de sancţionare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenţei justiţiei, acordând un termen de 30 de zile Guvernului conservator de la Varşovia pentru a oferi clarificări, anunţă instituţia.

669 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei din cauza subminării independenţei justiţiei

Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei din cauza subminării independenţei justiţiei

Decizia de lansare a procedurii de sancţionare a fost luată de Comisia Europeană miercuri, dar a fost activată sâmbătă, după ce legea de reformare a sistemului judiciar a fost publicată în Jurnalul oficial polonez.

Guvernul de la Varşovia, format de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), al lui Jaroslaw Kaczynski, are le dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde preocupărilor Comisiei Europene privind subminarea independenţei justiţiei.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat luni să promulge două proiecte de lege adoptate de Parlament care ar fi afectat independenţa sistemului judiciar. Dar opoziţia preşedintelui nu viza şi noua lege de reorganizare a jurisdicţiilor instanţelor, publicată vineri în Jurnalul oficial, explică ziarul Le Figaro.

Potrivit Bruxellesului, reformarea instanţelor judiciare conţine măsuri discriminatorii de genul vârstelor diferite de pensionare în funcţie de gen. În plus, ministrul polonez al Justiţiei a primit prerogativa de a prelungi mandatele judecătorilor care au depăşit vârsta de pensionare.

Comisia Europeană a avertizat că ar putea retrage drepturile de vot ale Poloniei în instituţiile Uniunii Europene. Varşovia a denunţat un "şantaj".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici