Complexul nuclear iranian Parchin a fost vizat de un atac aerian, comis probabil de Israel

Explozia care a vizat complexul nuclear Parchin, situat în apropiere de Teheran, a fost un atac străin, comis probabil de Israel, scopul fiind a opri testarea unor dispozitive militare neconvenţionale, afirmă diplomaţi europeni de la Washington citaţi de revista kuwaitiană Al Rai.

852 afișări
Imaginea articolului Complexul nuclear iranian Parchin a fost vizat de un atac aerian, comis probabil de Israel

Complexul nuclear iranian Parchin a fost vizat de un atac aerian, comis probabil de Israel (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Explozia masivă produsă în cursul nopţii de duminică spre luni la complexul militar Parchin nu a fost un accident, ci un atac premeditat comis de un stat străin", afirmă diplomaţii citaţi de Al Rai, relatează site-ul israelian Ynetnews.

Potrivit site-ului kuwaitian, atacul a fost comis de Israel, iar Iranul a ripostat printr-un atentat al Hezbollah împotriva unei patrule israeliene, în zona Înălţimilor Golan.

"După explozia de la complexul nuclear Parchin, Iranul a cerut Hezbollah să monteze o bombă în zona Muntelui Dov, incident soldat cu rănirea a doi militari israelieni", precizează Al Rai.

Potrivit diplomaţilor europeni, atacul de la Parchin a avut rolul de a opri testarea de către Iran a unor dispozitive nucleare.

Postul israelian Channel 2 a anunţat că 12 clădiri au fost distruse în explozia de la Parchin.

În urmă cu trei săptămâni, Israelul acuza Iranul că a testat în complexul nuclear de la Parchin tehnologie care poate fi utilizată exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice.

Doi militari israelieni au fost răniţi, marţi, într-o explozie care a avut loc în zona Înălţimilor Golan, pe segmentul de frontieră cu Libanul. Atacul, revendicat de mişcarea şiită libaneză Hezbollah, a avut loc în zona Muntelui Dov (Fermele Shebaa), într-un perimetru aflat sub control israelian dar revendicat de Siria şi Liban.

O explozie suspectă a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni în incinta complexului nuclear militar Parchin, situat în apropiere de Teheran, conform unor imagini filmate din satelit analizate de experţi israelieni, Iranul confirmând o explozie soldată cu doi morţi, relatează ziarul Haaretz. "Imaginile filmate prin satelit relevă un atac care a vizat spaţii subterane în incinta complexului militar Parchin", afirmă analistul Ronen Solomon, citat de revista Israel Defense. "Imaginile arată că în complexul militar a avut loc o explozie de amploare", adaugă expertul israelian.

Agenţia oficială IRNA a anunţat că un incendiu a avut loc, duminică seara, într-o fabrică de explozibil situată în apropiere de Teheran, precizând că doi muncitori au murit în incident. Saham, un site de ştiri al opoziţiei iraniene, a confirmat că o explozie foarte puternică a avut loc în zona complexului militar Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran.

În urmă cu trei ani, Iranul a raportat o deflagraţie puternică într-o bază militară situată la 45 de kilometri vest de Teheran. Şaptesprezece membri ai Gardienilor Revoluţiei iraniene au murit în acel incident.

Iranul refuză de mult timp să permită accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin sateliţi, sunt activităţi intense. Regimul de la Teheran susţine că la Parchin este o simplă bază militară unde există doar armament convenţional. Israelul şi Occidentul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici