Comuniştii şi alţi nostalgici ai Uniunii Sovietice sărbătoresc 130 de ani de la naşterea lui Stalin

Comuniştii şi alţi nostalgici ai Uniunii Sovietice celebrează luni 130 de ani de la naşterea dictatorului sovietic Iosif Stalin, vinovat de moartea a milioane de oameni, dar încă admirat în Rusia.

89 afișări
Imaginea articolului Comuniştii şi alţi nostalgici ai Uniunii Sovietice sărbătoresc 130 de ani de la naşterea lui Stalin

Comuniştii şi alţi nostalgici ai Uniunii Sovietice sărbătoresc 130 de ani de la naşterea lui Stalin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce a realizat Stalin, în special în calitate de lider militar suprem, l-a făcut nemuritor pentru totdeauna", a spus liderul Partidului Comunist (PC), Ghennadi Ziuganov, după ce a depus flori la mormântul "Tătucului popoarelor", situat în Piaţa Roşie, în spatele mausoleului lui Lenin.

Aproape 1.500 de persoane au participat la ceremonie, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

"Este o ceremonie pentru un călău (...) al popoarelor Uniunii Sovietice, o sărbătoare pe seama sângelui victimelor", a declarat, la rândul său, liderul partidului reformator Iabloko, Serghei Mitrohin. "Propaganda stalinismului trebuie interzisă", apreciază el, într-o scrisoare deschisă, publicată luni.

Stalin este în continuare admirat în Rusia pentru rolul său în victoria Aliaţilor, în timpul celui de-al doilea război mondial, responsabilitatea sa în deportarea şi moartea a milioane de sovietici nefiind dezbătută, nici la cel mai înalt nivel în stat.

Majoritatea ruşilor (54 la sută) admiră în continuare conducerea lui Stalin, iar 8 la sută sunt de părere contrară. Un procent de 58 la sută dintre cei intervievaţi afirmă însă că Rusia din prezent nu are nevoie de un lider precum Stalin.

"Oameni politici cinici îi manipulează pe cei în vârstă şi pe persoanele care confundă epoca romantică a tinereţii lor cu regimul epocii", a declarat, luni, reprezentantul pentru drepturile omului de la Kremlin, Vladimir Lukin.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că nici un interes de stat nu putea justifica milioanele de victime ale epurărilor staliniste, în ceea ce constituie o rară condamnare a dictatorului sovietic.

"Călău sau Tătuc al popoarelor?", se întreba luni postul de televiziune independent RenTV, potrivit căruia "tot mai mulţi ruşi îi iartă în prezent mai multe milioane de victime".

"Stalin este un om politic eminent, incomparabil cu cei din prezent", apreciază Dmitri Petrov, inginer în vârstă de 50 de ani, venit să aducă un omagiu lui Stalin la Sankt Petersburg, în casa în care viitorul lider a trăit în 1917.

"Nu se pot schimba lucrurile decât cu metode dure. Iar schimbările nu pot să mulţumească pe toată lumea", a explicat el.

O expoziţie intitulată "Stalin: mituri şi realitate" - cu fotografii, portrete şi documente uneori inedite - s-a deschis luni la Moscova.

"Interesul pe care îl manifestă ruşii faţă de Stalin este imens, deoarece conducerea actuală nu a putut să propună nici o idee naţională şi a condus ţara în impas", apreciază directorul său, Iuri Iziumov.

Ministerul Culturii nu şi-a dat acordul în legătură cu o astfel de expoziţie şi de aceea Iziumov, "membru al PC (Partidul Comunist, n.red.) din 1960", l-a organizat graţie unor "donatori", a spus el.

Mai multe sute de susţinători ai lui Stalin, originar din Georgia, s-au strâns luni în oraşul său natal, la Gori.

Fluturând drapele sovietice, ei au ieşit din casa natală a lui Stalin, în prezent un muzeu, îndreptându-se către piaţa centrală a oraşului şi depunând coroane în faţa monumentului care îi este dedicat.

Printre ei, nepotul lui Stalin, Evgheni Djugaşvili, a denunţat atacurile împotriva bunicului său, prezentat uneori drept cel mai sângeros dictator al secolului XX. "Este teribil că unii îi plasează pe Stalin şi Hitler pe acelaşi plan. Stalin a fost un eliberator, faţă de Hitler, agresor şi colonizator de popoare", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici