Condamnări voalate din partea Beijingului, după tirul de rachetă nord-coreean

China a condamnat cu jumătate de gură, miercuri, tirul de rachetă nord-coreean, subliniind că Phenianul "trebuie să respecte" rezoluţiile ONU care îi interzic testele cu rachete balistice, a anunţat agenţia China Nouă.

463 afișări
Imaginea articolului Condamnări voalate din partea Beijingului, după tirul de rachetă nord-coreean

Condamnări voalate din partea Beijingului, după tirul de rachetă nord-coreean

"Toate părţile vizate ar trebui să îşi păstreze cumpătul şi să se abţină de la a pune gaz pe foc pentru ca situaţia să rămână sub control", potrivit unui comentariu al agenţiei oficiale chineze care consideră că este "momentul construirii încrederii în peninsula coreeană".

Phenianul a lansat racheta "în pofida îngrijorărilor exprimate de unele ţări, în special Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite", a amintit agenţia oficială.

Totuşi, Phenianul "trebuie să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate, inclusiv rezoluţia 1.874, care cere Phenianului să nu procedeze la «nicio lansare care ar folosi tehnologia unei rachete balistice» şi cere «suspendarea oricărei activităţi legate de programul său de rachete balistice»".

"În locul unor gesturi şi al unei retorici belicoase", părţile vizate "ar trebui să ia măsuri concrete pentru a crea condiţii propice dialogului şi revenirii la masa negocierilor cât mai repede posibil", a considerat agenţia oficială chineză.

Coreea de Nord a trimis în spaţiu, miercuri, pentru prima dată cu un aparent succes, un lansator de satelit considerat de comunitatea internaţională o rachetă balistică.

China este principalul aliat al regimului comunist nord-coreean, izolat pe plan diplomatic de sancţiuni ONU şi vlăguit economic. Cele două ţări au convenit recent să accelereze dezvoltarea zonelor economice de-a lungul frontierei.

Precedentul tir de rachetă nord-coreean, din aprilie, s-a soldat cu un eşec, racheta explodând în zbor, la scurt timp după decolare. Consiliul de Securitate a reacţionat înăsprind sancţiunile împotriva Phenianului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici