Condiţiile impuse de Franţa pentru încheierea unui acord "interimar" în dosarul nuclear iranian

Franţa are patru "cerinţe" în vederea încheierii unui acord interimar cu privire la programul nuclear iranian, a declarat duminică preşedintele francez François Hollande într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim.

118 afișări
Imaginea articolului Condiţiile impuse de Franţa pentru încheierea unui acord "interimar" în dosarul nuclear iranian

Condiţiile impuse de Franţa pentru încheierea unui acord "interimar" în dosarul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franţa se pronunţă pentru încheierea unui acord interimar, dar are patru condiţii. "Prima cerinţă (este) plasarea tuturor instalaţiilor nucleare iraniene sub control internaţional, încă de pe acum. Al doilea punct (este) suspendarea îmbogăţirii (uraniului) la nivelul de 20%. A treia exigenţă (este) reducerea stocului existent. Şi, în fine, oprirea construirii centralei de la Arak", a declarat şeful statului francez.

"Iată punctele care sunt esenţiale pentru noi ca o garanţie a unui acord", a adăugat Hollande, precizând că aceste puncte îi "par că sunt cele patru cerinţe pe care le-am impus împreună, (noi, membrii Grupului) 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania)".

"Iranul participă la o negociere de prea mult timp, fără să avanseze, şi este necesar să ieşim din această situaţie", a subliniat preşedintele francez, apreciind totuşi că "negocierea este întotdeauna preferabilă acţiunii în forţă".

"Mai bine (obţinem) un acord bun decât unul prost, suntem de acord asupra acestui lucru", a continuat adresându-i-se lui Benjamin Netanyahu, care s-a opus în mod feroce unui compromis pe care Grupul 5+1 l-ar fi putut încheia cu Teheranul la Geneva, unde urmează să fie reluate negocieri miercuri.

Scopul este ca Iranul "să renunţe pentru totdeauna la arma nucleară", a insistat şeful statului francez.

Evocând prima rundă a negocierilor care s-au încheiat fără o concluzie, el a apreciat că s-au înregistrat "progrese (...) incontestabile", dar nu "suficiente".

"De aceea Franţa şi-a jucat rolul deplin în negocierea unui acord interimar", a continuat el, răspunzând în mod implicit criticilor iraniene la adresa Parisului.

"Am impus cerinţe, nu vrem să împiedicăm nimic, în sensul că am intenţiona să blocăm (un acord), dar nu vrem să autorizăm ceva ce ar putea să pună la îndoială intenţiile Iranului", a pledat el.

"Deci, Franţa vrea un acord serios, solid, credibil, care să prezinte toate garanţiile şi vom menţine presiunea" în acest sens, a conchis François Hollande.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici