Condoleezza Rice va semna la Praga un tratat între Cehia şi SUA privind scutul antirachetă

Secretarul de Stat american Condoleezza Rice va semna pincipalul tratat între Statele Unite şi Cehia referitor la instalarea unei baze radar americane pe teritoriul ceh, la începutul lui mai, la Praga, a declarat o purtătoare de cuvânt a ambasadei SUA, citată de CTK în pagina electronică.

11 afișări
Imaginea articolului Condoleezza Rice va semna la Praga un tratat între Cehia şi SUA privind scutul antirachetă

Condoleezza Rice va semna la Praga un tratat între Cehia şi SUA privind scutul antirachetă (Imagine: Mediafax Foto)

Victoria Silverman, purtătoarea de cuvânt a ambasadei americane din Praga, a declarat că nu s-a stabilit încă data exactă pentru semnarea tratatului.

Richard Graber, ambasadorul american în Cehia, a declarat duminică la postul public de televiziune (CT) că Rice intenţionează să viziteze Praga.

Ministrul de Externe Karel Schwarzenberg va semna tratatul din partea Cehiei.

Cotidianul Hospodarske noviny (HN) scrisese anterior că la 5 mai ar putea avea loc la Praga o conferinţă privind apărarea antirachetă.

Rice ar putea să participe de asemenea şi la sărbătoarea anuală a Victoriei din Plazen, vestul Boemiei, care a fost eliberată în 1945 de trupele americane. Ceremoniile se vor desfăşura între 2 şi 6 mai.

Cu toate acestea, tratatul privind baza trebuie ratificat de Parlamentul ceh şi semnat de preşedintele Vaclav Klaus pentru a intra în vigoare.

Rice şi Schwarzenberg au anunţat în cadrul summitului NATO, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Bucureşti, că negocierile între SUA şi Cehia privind apărarea antirachetă au fost finalizate.

Summitul a stabilit că aliaţii vor sprijini proiectul şi planul de a-l încorpora în viitorul sistem NATO de apărare antirachetă.

Proiectul bazei antirachetă divizează scena politică cehă. În timp ce Democraţii Civici (ODS) aflaţi la guvernare îl sprijină, opoziţia social-democrată de stânga (CSSD) şi comuniştii (KSCM) se opun şi cer organizarea unui referendum pe această temă. Formaţiunile mai mici din cadrul coaliţiei de guvernământ - creştin democraţii (KDU-CSL) şi în special ecologiştii (SZ) - au rezerve cu privire la baza care va fi înfiinţată în districtul militar de la Brdy, la 90 de kilometri sud-vest de Praga.

Majoritatea cehilor se opun bazei, ideea fiind puternic criticată şi de Rusia.

Separat de tratatul principal, Statele Unite şi Cehia vor mai semna şi tratatul SOFA cu privire la staţionarea trupelor americane în ţară. Următoarea rundă de negocieri pe această temă va începe miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici