Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Coface: Balcerowicz: Fără măsuri dure, doctrina Rusiei va fi recunoscută de facto şi se reia cursa înarmării - VIDEO

Occidentul trebuie să adopte măsuri dure împotriva Rusiei, nemilitare, nu doar declaraţii dure, pentru a nu valida de facto politica intervenţionistă a lui Putin, care va duce la reluarea cursei înarmării la nivel mondial şi la pierderea valorii garanţiilor de securitate, spune Leszek Balcerowicz.

458 afișări

"Valoarea garanţiilor devine zero, ceea ce va însemna o cursă a înarmării. Sunt ţări care nu s-au înarmat pentru că s-au bazat pe garanţii. Taiwan faţă de China, sau chiar Japonia faţă de China, Coreea de sud faţă de Coreea de Nord. S-au bazat pe garanţiile SUA (...) Concluziile Rusiei lui Putin sunt că ei au câştigat. Occidentul are potenţialul să facă mai mult. Nu vorbesc de acţiuni militare ci măsuri concrete economice şi personale. Economia Rusiei este slabă din punct de vedere structural. Rusia depinde peste 70% de exporturi de materii prime", a spus fostul vicepremier al Poloniei-ministru al Finanţelor şi fost preşedinte al Băncii Naţionale, Leszek Balcerowicz, la "Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014", organizată de Coface şi Agenţia de presă Mediafax.

Balcerowicz a arătat că declaraţiile dure nu pot fi un substitut pentru acţiuni dure.

În opinia reformatorului polonez, doctrina rusă spune că Rusia lui Putin are dreptul de a interveni ori de câte ori crede că sunt ameninţate interesele Rusiei.

"Dacă reacţia occidentului nu va fi puternică, doctrina lui Putin va fi recunoscută de facto", a arătat Balcerowicz, care a comparat alipirea peninsulei Crimeea cu invazia Kuweitului de către Saddam Hussein.

"Trebuie să folosim cuvinte clare. La ceea ce am fost martori este o agresiune din partea unui stat nedemocratic faţă de un stat democratic, încălcând toate convenţiile internaţionale, inclusiv acordul din 1994, unde SUA, Franţa, Marea Britanie erau garanţi ai integrităţii teritoriale a Ucrainei", a continuat Balcerowicz.

El a precizat că discursul mai radical al europenilor din fostele state comuniste nu ţine de resentimente faţă de ruşi, ci mai degrabă de o recunoaştere mai rapidă a pericolelor.

"Să nu cădem în capcana că europenii din răsărit au fobii. Normalii aceia din occident l-au produs pe Hitler, să nu uităm asta", a completat Balcerowicz.

Leszek Balcerowicz este un renumit economist şi politician, fiind considerat arhitectul reformelor iniţiate în Polonia în 1989, după căderea comunismului. Având realizări remarcabile, el a fost o figură dominantă în dezvoltarea ţării şi în strategia economică a Poloniei în perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorică a Poloniei prin trecerea de la economia centralizată la o economie de piaţă, îmbinând vastele sale cunoştinţe în economie şi ştiinţe sociale cu valorile filozofiei morale şi politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici