Conflicte interetnice violente în India: Zeci de persoane au murit şi 170.000 s-au refugiat

Zeci de persoane au fost ucise în cursul unor violenţe interetnice in ultima perioadă în nord-estul Indiei, au anunţat autorităţile, care au suplimentat miercuri efectivele militare în teritoriu.

498 afișări
Imaginea articolului Conflicte interetnice violente în India: Zeci de persoane au murit şi 170.000 s-au refugiat

Conflicte interetnice violente în India: Zeci de persoane au murit şi 170.000 s-au refugiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 170.000 de localnici şi-au părăsit satele din statul Assam refugiindu-se în tabere, clădiri guvernamentale şi şcoli pentru a scăpa de violenţele care au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, al căror bilanţ, potrivit autorităţilor, a ajuns miercuri la 35 de morţi.

În conflict sunt implicate triburile indigene din Bodo, pe de o parte, şi musulmani, de cealaltă parte, care îşi dispută de mai mulţi ani proprietatea asupra terenurilor din această regiune izolată a Indiei.

"Situaţia este tensionată şi primim întăriri militare suplimentare", a declarat seful poliţiei din Assam, J.N. Choudhury.

Televiziunea a transmis imagini cu locuinţe în flăcări, în timp ce localnicii s-au refugiat în tabere protejate de militari.

Potrivit unui oficial local de rang înalt din Bodoland, Hagrama Mohilary, "treizeci şi cinci de persoane au fost ucise, iar numărul persoanelor din taberele de refugiaţi este estimat la circa 170.000".

Trupurile victimelor au fost găsite în orezării şi de-a lungul unor drumuri, a adăugat acesta.

Poliţia a instaurat luni seara o politică de deschidere a focului fără avertisment, după ce persoane turbulente au atacat mai multe magazine şi locuinţe. A fost de asemenea instituită o interdicţie de circulaţie.

"Am pierdut totul în aceste violenţe. Casele ne-au fost rase, iar mulţimea dezlăţuită ne-a dat foc bunurilor", a declarat un localnic din districtul Kokrajhar, refugiat într-o tabără, citat de postul local de televiziune.

Potrivit agenţiei Press Trust of India, violenţele au izbucnit după ce doi lideri ai studenţilor musulmani au fost impuşcaţi, fiind grav răniţi. Acest lucru a provocat acte de represalii împotriva populaţiei Bodo.

Partea de nord-est a Indiei este legată de restul ţării printr-o fâşie strâmtă de teren şi, timp de mai multe decenii, s-a confruntat cu conflicte etnice şi separatiste. Recent, câteva dintre principalele mişcări separatiste au demarat negocieri de pace cu Guvernul central.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici