CONFLICTUL China - Japonia ia amploare: China anulează o ceremonie ce marchează 40 de ani de la normalizarea relaţiilor cu Tokyo

Beijingul va anula o ceremonie care marchează 40 de ani de la normalizarea relaţiilor dintre China şi Japonia, pe fondul tensiunilor puternice dintre cele două ţări legate de o dispută teritorială, a relatat duminică agenţia japoneză de presă Jiji.

1023 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL China - Japonia ia amploare: China anulează o ceremonie ce marchează 40 de ani de la normalizarea relaţiilor cu Tokyo

CONFLICTUL China - Japonia ia amploare: China anulează o ceremonie ce marchează 40 de ani de la normalizarea relaţiilor cu Tokyo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Beijingul a prevăzut organizarea unei ceremonii la 27 septembrie, dar "partea chineză a informat duminică partea japoneză că doreşte anularea" acesteia, a relatat agenţia Jiji, citând surse apropiate dosarului.

Totuşi, fostul ministru chinez al Afacerilor Externe Tang Jiaxuan este pregătit să aibă întrevederi cu reprezentanţi ai Japoniei, dacă grupurile japoneze care sprijină relaţiile dintre cele două ţări decid să-şi trimită delegaţii la Beijing, a adăugat agenţia japoneză.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut de la începutul lunii septembrie şi după naţionalizarea de către Japonia a insulelor Senkaku, revendicate de China sub numele Diaoyu, situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Manifestaţii antijaponeze de amploare, uneori violente, au avut loc în zeci de oraşe din China în ultima săptămână, determinând numeroase companii japoneze prezente în China să-şi înceteze temporar activitatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici