CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Nave militare chineze, reperate în apropierea insulelor japoneze

Şapte nave militare chineze au fost reperate marţi în apropierea insulei situate în extremitatea de sud a Japoniei, în plin conflict diplomatic cu privire la suveranitatea asupra unor insule din Marea Chinei de Est, a anunţat Ministerul japonez al Apărării.

1485 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Nave militare chineze, reperate în apropierea insulelor japoneze

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Nave militare chineze, reperate în apropierea insulelor japoneze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un avion japonez a reperat şapte nave militare chineze la o distanţă de aproximativ 49 de kilometri sud-sud-est de Insula Yonaguni la ora locală 7.00 (1.00, ora României)", a declarat un oficial din cadrul ministerului.

"Ele se deplasau către nord, dinspre Oceanul Pacific spre Marea Chinei de Est", a precizat acesta.

Între aceste şaptze nave chineze, ministerul japonez a enumerat un distrugător lansator de rachete, un distrugător, două fregate, două nave de salvare pentru submarine şi o navă de aprovizionare.

Trecerea acestor nave militare are loc în contextul unor tensiuni bilaterale cu privire la suveranitatea asupra Insulelor Senkaku, situate mai la nord, în Marea Chinei de Est.

Aceste insule mici şi nelocuite sunt administrate de către Tokyo, dar sunt revendicate insistent de către Beijing, sub numele de Insulele Diaoyu.

Tensiunea între cei doi vecini a crescut la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a decis să naţionalizeze mai multe dintre aceste insule, care au aparţinut anterior, cu titlu privat, unui cetăţean japonez.

Nave de supraveghere maritimă şi din cadrul administraţiei chineze pentru pescuit au pătruns, între timp, în mai multe rânduri, în apele teritoriale ale acestor insule - adică la o distanţă mai mică de 22 de kilometri de la linia ţărmului -, dar şi nave din cadrul Pazei de Coastă a Taiwanului, care le consideră de asemenea ale sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici