CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA - Hamas: Un armistiţiu cu Israelul va putea fi anunţat doar de către Egipt

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a temperat marţi seara zvonuri cu privire la iminenţa unui armistiţiu cu Israelul, subliniind că acesta va putea fi anunţat doar de către Egipt şi îndemnând grupările palestiniene să "continue să riposteze crimelor israeliene".

1081 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA - Hamas: Un armistiţiu cu Israelul va putea fi anunţat doar de către Egipt

CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA - Hamas: Un armistiţiu cu Israelul va putea fi anunţat doar de către Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O serie de oficiali egipteni au declarat, în acelaşi timp, că aşteaptă un răspuns israelian la o propunere de acord din partea Egiptului.

O întâlnire a avut loc între şeful serviciilor egiptene de informaţii Rafat Chehata, "o delegaţie Hamas condusă de către Khaled Meshaal şi o delegaţie a Jihadului Islamic condusă de către Ramadan Shallah, dar s-a încheiat fără să se ajungă la un acord cu privire la armistiţiu", a declarat pentru AFP o sursă apropiată negocierilor de la Cairo.

"Nu s-a obţinut un acord, deoarece Israelul nu a răspuns pozitiv propunerii egiptene", a adăugat sursa citată.

"Mişcările palestiniene vor un acord privind un armistiţiu complet, iar acesta este lucrul pe care Hamas şi Jihadul Islamic l-au transmis oficialilor egipteni, în timp ce Israelul vrea un armistiţiu în schimbul unei încetări a focului, fără anularea blocadei" impuse Fâşiei Gaza, a adăugat această sursă.

"Hamas şi Jihadul Islamic au transmis egiptenilor că nu se grăbesc şi că Israelul este cel care a solicitat Egiptului un armistiţiu", a subliniat aceeaşi sursă.

"Hamas afirmă că nu a primit, până în prezent, răspunsul Israelului şi a cerut presei să nu se precipite. Preşedinţia egipteană este cea care va anunţa un armistiţiu, în cazul în care se încheie un acord, iar mişcarea îndeamnă rezistenţa să continue să riposteze crimelor israeliene", a continuat sursa citată.

Un membru din conducerea în exil a Hamas, Ezzat al-Richq, a anunţat, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că "preşedinţia egipteană este cea care va anunţa un armistiţiu, dacă se încheie un acord. Orice declaraţie anterioară sau diferită acesteia este iresponsabilă".

Un armistiţiu între grupări palestiniene armate din Fâşia Gaza şi Israel urma să fie anunţat marţi seara la Cairo, au anunţat anterior surse din cadrul Hamas şi Jihadului Islamic.

"În această seară va avea loc o conferinţă de presă comună a Hamas, Jihadului Islamic şi a mediatorului egiptean în vederea anunţării unui armistiţiu", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Jihadului Islamic, o informaţie confirmată de către o sursă din cadrul Hamas, la Gaza.

Preşedintele Mohamed Morsi şi-a exprimat speranţa că se va ajunge rapid la un armistiţiu, a declarat, pe de altă parte, o sursă din cadrul preşedinţiei egiptene, nuanţând declaraţii anterioare ale şefului statului egiptean, care a afirmat că "agresiunea" israeliană va "înceta astăzi" (marţi).

"Eforturi în vederea ajungerii la un armistiţiu între palestinieni şi israelieni vor avea rezultate pozivive în orele următoare", anunţa Morsi, citat de agenţia oficială Mena.

Un oficial egiptean de rang înalt a declarat că existau speranţe puternice privind încheierea unui acord în noaptea de marţi spre miercuri, cu condiţia ca Israelul să dea undă verde propunerii.

Altă sursă egipteană apropiată negocierilor a anunţat că "până în prezent nu există o decizie finală".

"Egiptul a trimis propunerea sa finală (...), iar noi aşteptăm răspunsul final israelian", a declarat această sursă.

Un al treilea oficial egiptean a declarat că "anunţarea armistiţiului nu este prevăzută în această (marţi) seara, deoarece nu avem, în continuare, un răspuns" din partea Israelului.

Un asistent al liderului în exil al Hamas Khaled Meshaal, care se află la Cairo pentru negocieri, a declarat, de asemenea, că este aşteptat răspunsul israelian.

Preşedintele american Barack Obama i-a mulţumit marţi lui Morsi pentru eforturile în favoarea unui armistiţiu, a anunţat Casa Albă, în timp ce secretarul de Stat american Hillary Clinton ajungea la Ierusalim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici