Confruntări armate violente în oraşul sirian Alep

Confruntările armate violente s-au reluat duminică la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, unde rebeli retraşi în mai multe cartiere rezistă unei ofensive a armatei, anunţă militanţi.

326 afișări
Imaginea articolului Confruntări armate violente în oraşul sirian Alep

Confruntări armate violente în oraşul sirian Alep (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin patru persoane au fost ucise duminică în ţară, potrivit unui prim bilanţ prezentat de către organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, după o zi de violenţe în care au fost ucise 168 de persoane - 94 de civili, 33 de rebeli şi 41 de militari -, potrivit ONG-ului.

"Confruntări violente aveau loc duminică dimineaţa, în special în cartierele Bab al-Jadid, Zahraa şi Arkuba", a anunţat ONG-ul , precizând că "au fost auzite explozii, în timp ce aviaţia survola oraşul".

Confruntările au marcat o pauză sâmbătă seara la Alep, după asaltul lansat sâmbătă în zori de către armata siriană, care a bombardat şi mitraliat din elicoptere cartierele controlate de către rebeli în acest oraş cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori care constituie o miză crucială pentru ambele tabere.

Acest front a fost deschis pe 20 iulie, iar asaltul a fost iniţiat după sosirea unor trupe suplimentare.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei siriene în exil a solicitat sâmbătă ţărilor "surori" şi "prietene" să îi înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al-Assad trebuie să fie judecat pentru "masacrele" comise asupra sirienilor, în contextul asaltului de la Alep.

"Aşteptăm de la fraţi şi prieteni o susţinere a Armatei Siriene Libere (ASL) o susţinere calitativă. Vrem arme care să ne permită să oprim tancurile şi avioanele de luptă" ale armatei, a declarat Abdel Basset Sayda, preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS), principalul grup al opoziţiei, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.

"Exemplul yemenit nu se poate aplica în Siria", a apreciat el, referindu-se la amnistia acordată preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh la plecarea acestuia de la putere, după un an de revoltă populară.

"Sunt comise masacre. Noi credem că Bashar al/Assad trebuie să fie judecat. Este un criminal şi nu trebuie să i se acorde refugiu", a subliniat preşedintele CNS.

Sayda a anunţat, în plus, că va discuta cu grupările rebele prezente pe teren despre crearea unui Guvern de tranziţie care să fie condus de către o personalitate angajată în revoltă încă de la începutul acesteia.

"Studiem ideea (unui Guvern de tranziţie) şi vom intra în contact cu toate forţele aflate pe teren în Siria", a declarat el.

Acest Guvern ar urma să fie condus de către "o personalitate patriotică, cinstită, de consens şi angajată în favoarea obiectivelor revoluţiei siriene de la începutul ei", a adăugat Sayda.

Întrebat despre coordonaea cu generalul Manaf Tlass, militarul cu cel mai înalt grad care a dezertat din armata siriană şi un apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad, Sayda a declarat că această coordonare trebuie să aibă loc în primul rând cu grupurile de pe teren, în special Armata Siriană Liberă (ASL), formată din dezertori şi civili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici