Confruntările militare continuă în Nagorno-Karabah, în pofida armistiţiului mediat de SUA. Bilanţul a ajuns la 800 de morţi

  • Confruntările militare continuă în regiunea separatistă Nagorno-Karabah
  • Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului mediat de SUA
  • Donald Trump s-a declarat dezamăgit de continuarea confruntărilor militare
1191 afișări
Imaginea articolului Confruntările militare continuă în Nagorno-Karabah, în pofida armistiţiului mediat de SUA. Bilanţul a ajuns la 800 de morţi

Confruntările militare continuă în Nagorno-Karabah, în pofida armistiţiului mediat de SUA. Bilanţul victimelor a ajuns la aproximativ 800 de persoane

Confruntările militare între Armenia şi Azerbaidjan au continuat, miercuri, în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în pofida celui mai nou armistiţiu, mediat de Statele Unite, informează agenţia Associated Press.

Autorităţile din Nagorno-Karabah au acuzat armata azeră că a atacat cu rachete capitala regională, Stepanakert, şi orăşelul Shushi. Cel puţin un civil a murit în Shushi, iar alţi doi au fot răniţi. În plus, armata azeră este acuzată că a atacat şi o maternitate din Stepanakert.

Ministerul azer al Apărării a respins acuzaţiile, denunţând, în schimb, atacuri armene asupra localităţilor azere Terter şi Barda. În Barda s-au înregistrat 20 de morţi şi 60 de răniţi. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a promis o "ripostă pe măsură" la atacurile Armeniei.

Ministerul armean al Apărării a respins acuzaţiile.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a declarat dezamăgit, marţi seară, de încălcarea armistiţiului din Nagorno-Karabah, pledând pentru dialog între Armenia şi Azerbaidjan. "Da, este dezamăgitor când vezi aşa ceva. Asta se întâmplă când sunt ţări care au dispute de mult timp. Îşi vor reveni", a declarat Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă.

Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de încălcarea noului acord de încetare a confruntărilor militare în Nagorno-Karabah, mediat de Statele Unite. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat luni că vrea să rezolve conflictul prin "mijloace politice şi militare", cerând încă o dată ca forţele armene să se retragă din Nagorno-Karabah. Premierul Armeniei, Nikol Pachinyan, a declarat că forţele armene "continuă să respecte armistiţiul".

Al treilea acord de încetare a confruntărilor militare a intrat în vigoare luni dimineaţă, după negocierile pe care secretarul de Stat american, Mike Pompeo, le-a purtat cu miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaidjan. Însă, după câteva minute, Ministerul azer al Apărării a acuzat armata armeană de atacarea unor sate în regiunile Terter şi Lachin. În schimb, autorităţile din Nagorno-Karabah susţin că atacurile au fost lansate de armata azeră.

Acesta este al treilea acord de încetare a confruntărilor militare în Nagorno-Karabah. Primele două, mediate de Rusia, au fost încălcate.

Potrivit bilanţului preliminar, aproximativ 800 de persoane, inclusiv 100 de civili, au fost ucise în confruntările militare din ultimele patru săptămâni. Potrivit unor surse militare, bilanţul ar putea fi de mii de morţi.

Regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă a etnicilor armeni, s-a desprins de Azerbaidjan în anii 1990, într-un conflict soldat cu circa 30.000 de morţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici