Confuzie şi ultimele mitinguri de campanie simultane înainte de referendumul din Grecia - VIDEO

Campania de cinci zile a celor două tabere rivale în vederea referendumului de duminică asupra unui plan internaţional de salvare a ţării - unul dintre cele mai importante scrutine din istoria modernă a Greciei - se încheie vineri cu mitinguri simultane la Atena, relatează Associated Press online.

1516 afișări
Imaginea articolului Confuzie şi ultimele mitinguri de campanie simultane înainte de referendumul din Grecia - VIDEO

Confuzie şi ultimele mitinguri de campanie simultane înainte de referendumul din Grecia (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Mitingurile taberelor "da" şi "nu" sunt programate la doar 800 de metri distanţă unul de celălalt, în centrul capitalei elene, în contextul în care numeroşi alegători sunt în continuare confuzi în privinţa a ceea ce este în joc.

Un fermier, Costas Christoforidis, în vârstă de 37 de ani, nu a decis încă felul în care va vota duminică.

"Dacă înseamnă «nu» austerităţii, atunci votez şi eu «nu». Dar dacă respingem Europa, nu sunt de acord cu acest lucru", spune el.

În contextul în care băncile şi pieţele erau închise vineri pentru a cincea zi consecutiv, campaniile rivale depuneau eforturi să-şi transmită mesajele. Iar o previziune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) potrivit căreia Grecia are nevoie de grămezi suplimentare de bani de la ţările din zona euro şi alţii în următorii trei ani exercită o presiune şi mai mare asupra Guvernului.

"Eforturile noastre se concentrează asupra ieşirii din criză cât mai rapid posibil - cu o soluţie care să păstreze demnitatea şi suveranitatea poporului nostru", a declarat premierul Alexis Tsipras.

Popularul premier, în vârstă de 40 de ani, îşi pune în joc Guvernul, îndemnând alegătorii să respingă măsurile de austeritate solicitate de creditori, în pofida apropierii, la sfârşitul săptămânii trecute, de un acord.

Un vot "nu" puternic va ajuta Grecia să obţină un nou acord cu Mecansimul European de Salvare (MES), ale cărui prevederi să facă sustenabilă datoria în valoare de 320 de miliarde de euro a ţării, afirmă el.

După vot, a insistat Tsipras, poate fi încheiat un acord "în 48 de ore".

- Fostul premier Costas Karamanlis susţine tabăra "da"

Oponenţii nu-l cred şi-l acuză că riscă viitorul ţării, cerându-le alegătorilor să se pronunţe asupra ofertei de salvare care a expirat la miezul nopţii de marţi spre miercuri.

"Ei fac o greşeală gravă. Pentru că lumea va considera un vot «nu» drept o retragerea din inima Europei - primul pas către ieşirea din zona euro", a avertizat fostul premier conservator Costas Karamanlis, în primul său discurs public pe care l-a susţinut în ultimii şase ani, în care a susţinut campania "da".

Argumentele lui Tsipras au fost respinse şi de către preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe ale statelor din zona euro (Eurogrup), ministrul de Finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem.

"Această sugestie este pur şi simplu greşită", le-a spus Dijsselbloem parlamentarilor olandezi.

- Scenarii şi mize

Oficiali europeni şi opoziţia greacă au avertizat că o victorie a taberei "nu" duminică ar putea fi echivalentă cu o decizie de a părăsi zona euro.

"Consecinţele nu sunt aceleaşi dacă (învinge tabăra) «da» sau (tabăra) «nu»", a declarat, de asemenea, preşedintele francez Francois Hollande.

"Dacă (învinge tabăra) «da», chiar dacă în baza propunerilor care au expirat deja, negocierile pot fi reluate şi cred că vor fi finalizate rapid", a spus el. "Ne aflăm într-o situaţie oarecum necunoscută. Grecii trebuie să răspundă", a adăugat şeful statului francez.

Iar unul dintre semnalele cele mai clare că viitorul Guvernului depinde de rezultatul votului de duminică este declaraţia vocalului ministru grec de Finanţe Yanis Varoufakis pentru postul de radio australian ABC, potrivit căreia se gândeşte să demisioneze în cazul victoriei taberei "da".

Tsipras a semnalat acelaşi lucru în cursul săptămânii. El a declarat pentru televiziunea de stat că nu este un premier "potrivit pentru orice tip de vreme", o sugestie destul de transparentă că se gândeşte să demisioneze dacă propunerea sa pierde la referendum.

Tensiunile în jurul votului au rămas la fel de puternice după ce băncile au fost închise săptămâna aceasta şi obligate să impună limite stricte în retragerea de numerar.

Greci în vârstă, unii mergând în bastoane sau ajutaţi de alţii să se deplaseze, au format cozi uriaşe în faţa celor câtorva bănci deschise pentru a-i ajuta pe pensionarii fără carduri bancare să încaseze sume limitate din pensii.

La Atena, activiştii se luptau pentru vizibilitate, în contextul în care campania se apropie de sfârşit. Postere ale taberei "da" au început să apară pentru prima dată în oraş, după ce clipuri de promovare şi-au făcut apariţia la televiziuni abia joi.

Cele două mitinguri sunt programate în centrul Atenei, începând de la ora locală 19.30 (19.30, ora României).

Aproximativ 6.000 de susţinători ai Partidului Comunist Elen au participat joi noaptea la un miting în faţa sediului Parlamentului. Partidul i-a îndemnat pe alegători să introducă în urne buletine nevalide, în semn de protest faţă de rămânerea ţării în Uniunea Europeană (UE).

- Ajutor suplimentar

Ţara se confruntă cu o gravă criză financiară, după ce a ratat săptămâna aceasta o rambursare către FMI a unei rate din programul de salvare.

Un raport FMI publicat joi, dar finalizat săptămâna trecută, înante de eşuarea negocierilor, a sporit miza votului popular de duminică, avertizând că, pentru a evita colapsul financiar, Grecia are nevoie de un ajutor suplimentar în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2018 - o perspectivă sumbră pentru o ţară care s-a confruntat deja cu şase ani de recesiune.

Ashkoda Mody, un profesor de politici internaţionale economice de la Princeton University, subliniază că era necesar ca FMI să îndemne la reducerea poverii datoriei, cu mult înainte ca negocierile să eşueze.

"FMI şi alţi creditori aveau acest document în timp ce negociau cu grecii. Este total inadmisibil faptul că nu au discutat despre o uşurare profundă a datoriei", a declarat el.

- "Unde sunt banii?"

În timpul campaniei au fost realizate puţine sondaje de opinie pe tema referendumului de duminică. O firmă de sondare a anunţat joi că o anchetă care preconiza un uşor avans al taberei "da" avea la bază o scurgere neautorizată a unor date pe care le-a colectat.

O sursă de confuzie este şi modul în care este formulată întrebarea adresată alegătorilor - 17 rânduri, într-un limbaj birocratic, şi opţiunea "nu" înaintea opţiunii "da".

"Nu pot să votez «da» sau «nu» - amândouă au capcanele lor. Iar până la urmă creditorii vor interepreta rezultatul aşa cum le convine", declară o pensionară, Eleni Maili, în vârstă de 64 de ani.

Ea are şi o întrebare.

"Mă întreb despre banii pe care i-am primit în toţi aceşti ani", spune ea. "Unde sunt banii? Pentru că oamenii nu i-au văzut".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici