Congresul american respinge planurile de închidere a Guantanamo

Congresul american a respins marţi un proiect al lui Barack Obama prin care solicita 80 de miliarde de dolari pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, cerând un plan mai precis cu privire la soarta deţinuţilor.

13 afișări
Imaginea articolului Congresul american respinge planurile de închidere a Guantanamo

Congresul american respinge planurile de închidere a Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce Camera Reprezentanţilor a refuzat să finanţeze acest proiect săptămâna trecută, Senatul a luat marţi o hotărâre similară.

Cu puţin timp înainte de a începe dezbaterile în Camera superioară pe proiectul de buget suplimentar pentru 2009 de 91,3 miliarde de dolari pentru finanţarea războaielor din Afganistan şi Irak, liderul majorităţii democrate Harry Reid s-a pronunţat clar împotriva finanţării transferului deţinuţilor de la Guantanamo în Statele Unite.

"Nu este nici momentul, nici proiectul de lege pentru a trata această problemă", a precizat el.

Congresmenul democrat Richard Durbin a declarat în faţa Senatului că decizia de a închide centrul de detenţie de la Guantananmo este justificată, fiind de acord cu decizia de a retrage fonduri din cadrul proiectului de buget.

Această decizie a fost luată de preşedintele comisiei pentru distribuirea fondurilor publice, Daniel Inouye, şi urmează să fie supusă votului senatorilor.

"Aceste proiect de buget acoperă următoarele patru luni. În această perioadă, preşedintele va finaliza, fără îndoială, propunerea planului său", a adăugat Durbin.

De asemenea, democraţii, prin vocea lui Reid, au transmis un mesaj potrivit căruia aceştia nu doresc să vadă "terorişti eliberaţi în Statele Unite".

Majoritatea nu a propus o soluţie în ceea ce priveşte soarta deţinuţilor, menţionând că aşteaptă un plan din partea administraţiei. "Democraţii nu vor acţiona în nici un caz fără un plan complet şi responsabil al preşedintelui", a menţionat Reid.

Administraţia Obama intenţionează să transfere anumiţi deţinuţi în închisorile americane şi să îi elibereze pe teritoriul american pe cei care au fost declaraţi nevinovaţi.

Administraţia intenţionează, de asemenea, să închidă până în ianuarie 2010 centrul de detenţie controversat de la Guantanamo, în pofida opoziţiei întâmpinate din partea Congresului, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Goeff Morrell.

"Congresul ar vrea să vadă un plan mai detaliat în privinţa sorţii deţinuţilor, înainte de a debloca zeci de milioane de dolari şi înţelegem acest lucru", a explicat el într-un comunicat.

Opoziţia republicană a pledat pentru menţinerea închisorii de la Guantanamo.

"Guantanamo este locul ideal pentru aceşti terorişti", a declarat marţi liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, care a devenit în ultimele săptămâni purtătorul de cuvânt al opozanţilor închiderii centrului de detenţie, luând cuvântul aproape zilnic în Senat pe această temă.

"Sper ca preşedintele să dea dovadă de aceeaşi flexibilitate în privinţa acestei probleme, dar şi a altor probleme de securitate naţională", a menţionat el, făcând aluzie în special la decizia lui Obama de a nu publica fotografiile cu deţinuţii maltrataţi de militarii americani.

Din cei 800 de bărbaţi şi adolescenţi care au trecut prin celulele de la Guantanamo, numai 20 au fost inculpaţi. La închisoare, se află în continuare 240 de deţinuţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici