Conservatorul Boris Johnson, noul primar al Londrei

Conservatorul Boris Johnson a fost ales în funcţia de primar al Londrei, învingându-l pe primarul în exerciţiu, laburistul Ken Livingstone, care a încercat să obţină un al treilea mandat la alegerile locale de joi, relatează AFP, citând rezultatele oficiale anunţate vineri seara.

42 afișări
Imaginea articolului Conservatorul Boris Johnson, noul primar al Londrei

Conservatorul Boris Johnson, noul primar al Londrei (Imagine: Mediafax Foto)

Boris Johnson a obţinut 1.168.738 voturi, în timp ce Ken Livingstone a fost votat de 1.028.966 alegători, a precizat un oficial al biroului electoral britanic.

Numărarea voturilor a durat mai mult decât fusese prevăzut, iar anunţul oficial a fost făcut aproape de miezul nopţii.

Victoria lui Johnson reprezintă o lovitură suplimentară pentru Partidul Laburist şi liderul acestuia, premierul Gordon Brown, a cărui popularitate a atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Partidul Laburist a suferit cea mai gravă înfrângere din ultimii 40 de ani la alegerile locale de joi din Anglia şi Ţara Galilor, unde au fost disputate 159 de consilii locale. Laburiştii au pierdut 330 de mandate, iar conservatorii au câştigat aproape 260 dintre acestea.

"A fost un scrutin-maraton, cu o participare record" de 45 la sută (faţă de 37 la sută în 2004), a afirmat Boris Johnson, la scurt timp după anunţarea victoriei sale. "Le mulţumesc londonezilor, dar, înainte de toate, vreau să le transmit celor foarte mulţi care au votat împotriva mea (...): voi munci din greu pentru a merita încrederea voastră şi pentru a distruge unele dintre miturile despre mine", a adăugat el.

"Nu cred nici o clipă că aceste alegeri ar demonstra că Londra s-a transformat, peste noapte, în oraş conservator. Dar sper că demonstrează faptul că Partidul Conservator s-a transformat într-un partid în care putem avea încredere", a spus Johnson.

La rândul său, Livingstone i-a oferit ajutorul succesorului său în funcţie. "Dar, indiferent care va fi rolul meu, voi continua, cât timp voi trăi şi respira, să trăiesc în acest oraş şi să iubesc acest oraş, să muncesc pentru a-l face mai bun", a spus el.

Preluând funcţia de primar al Londrei pentru un mandat de patru ani, Boris Johnson răspunde pentru un buget anual de 11 miliarde de lire (14 miliarde de euro) pentru finanţarea transportului public, a serviciilor de urgenţă, pentru habitat, mediu şi economie. Tot el este cel care va finaliza şi pregătirile pentru Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici