Conservatorul Sebastian Pinera a fost ales preşedinte al statului Chile

Sebastian Pinera a câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Chile, redevenind preşedintele ţării după o pauză de patru ani, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor de la aproape toate secţiile, informează agenţia de ştiri Dpa.

449 afișări
Imaginea articolului Conservatorul Sebastian Pinera a fost ales preşedinte al statului Chile

Conservatorul Sebastian Pinera a fost ales preşedinte al statului Chile

Conservatorul Pinera a obţinut 54,6% din voturi, în timp ce contracandidatul său, socialistul Alejandro Guillier, care reprezenta coaliţia de centru-stânga a preşedintelui în exerciţiu Michelle Bacheleta, a obţinut 45,4%.

Guillier şi-a recunoscut înfrângerea şi a promis că intenţionează să "coopereze eficient" cu învingătorul, în timp ce Pinera a declarat că "Chile are nevoie de acorduri mai mult decât de confruntare".

După ce rezultatul a devenit clar, susţinătorii lui Pinera au ieşit pe străzi pentru a celebra victoria candidatului lor.

Pinera, un om de afaceri în vârstă de 68 de ani, a mai fost preşedintele statului Chile în perioada 2010-2014, fiind primul şef de stat conservator după sfârşitul dictaturii militare a lui Augusto Pinochet, în anul 1990.

Pinera, care în mandatul său precedent de preşedinte a realizat o creştere economică medie anuală de peste 5%, a promis în timpul campanie că va revitaliza economia aflată în declin, parţial din cauza scăderii preţului la cupru, principalul produs de export al statului Chile.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca Pinera să reducă sprijinul financiar pentru pensionari şi studenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici