Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie privind mobilizarea împotriva Ebola

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, joi, în unanimitate o rezoluţie privind mobilizarea împotriva propagării Ebola în Africa de Vest, o epidemie calificată ca fiind o "ameninţare menţinerea păcii şi securitatea internaţională".

206 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie privind mobilizarea împotriva Ebola

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie privind mobilizarea împotriva Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima oară când Consiliul califică astfel o urgenţă sanitară. Acest organism se pronunţă foarte rar asupra unor crize de sănătate publică.

În rezoluţie, Consiliul "decide că răspândirea fără precedent a epidemiei de Ebola în Africa reprezintă o ameninţare pentru menţinerea păcii şi securitatea internaţională".

Textul rezoluţiei "îndeamnă statele membre să furnizeze un ajutor de urgenţă" ţărilor afectate de epidemie, în special Guineea, Sierra Leone şi Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacităţi logistice şi transport aerian.

Rezoluţia invită statele membre şi organizaţii precum Uniunea Africană şi Uniunea Europeană să "se mobilizeze imediat" pentru formarea personalului medical şi crearea unui laborator în scopul accelerării detectării şi tratării unor cazuri suspecte.

Consiliul solicită unor state, în special din Africa de Vest, "să anuleze restricţiile impuse deplasărilor în contextul răspândirii epidemiei". De asemenea, companiile aeriene şi maritime sunt invitate "să menţină legăturile" cu ţările afectate.

Mai multe companii aeriene au decis să nu mai deservească ţările afectate, în timp ce unele state vecine cu acestea şi-au închis frontierele.

Aceste restricţii, subliniază proiectul de rezoluţie, "izolează şi mai mult ţările afectate şi împiedică eforturile lor pentru a răspunde epidemiei".

Sistemul ONU trebuie să îşi "intensifice răspunsul împotriva epidemiei", precizează textul rezoluţiei.

ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, jumătate fiind destinat Liberiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici