Consiliul de Securitate al ONU a votat contra rezoluţiei palestiniene. Reacţia Israelului

Consiliul de Securitate ONU a respins rezoluţia palestiniană asupra unui acord de pace cu Israelul, fiind înregistrate opt de voturi în favoarea acestui proiect, două voturi "împotrivă" şi cinci abţineri, în contextul în care textul trebuia să obţină nouă voturi pentru a fi adoptat.

265 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU a votat contra rezoluţiei palestiniene. Reacţia Israelului

Consiliul de Securitate al ONU a votat contra rezoluţiei palestiniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franţa, China şi Rusia, trei membri permanenţi ai Consiliului, au susţinut rezoluţia. Australia şi Statele Unite, aliaţi apropiaţi ai Israelului, au votat împotriva rezoluţiei. În ultimele zile, Washingtonul şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de acest text.

Cinci state, inclusiv Marea Britanie, s-au abţinut.

Proiectul de rezoluţie prevedea un acord de pace în termen de 12 luni şi retragerea israeliană din teritoriile ocupate până la sfârşitul lui 2017.

Luni, textul original al proiectului a fost modificat. Amendamentele prevedeau ca Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat, să devină capitala unui stat palestinian, soluţionarea problemei prizonierilor palestinieni, încetarea colonizării israeliene şi reaminteau caracterul ilegal al zidului de separare.

"Această rezoluţie încurajează divizările şi nu reprezintă un compromis", a declarat ambasadorul american la ONU, Samantha Power.

"Textul nu evocă decât preocupările unei părţi", a adăugat ea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a respins în repetate rânduri ideea unei retrageri din Cisiordania şi Ierusalimul de Est în decursul a doi ani.

"Ne confruntăm cu posibilitatea unui atac diplomatic, altfel spus a unei tentative de a ni se impune prin decizii ONU o retragere între liniile (frontierei) din 1967 într-un termen de doi ani", a declarat el.

Autoritatea Palestiniană (AP) a anunţat anterior că va solicita să adere la diverse organisme internaţionale, inclusiv la Curtea Penală Internaţională (CPI), în cazul unui eşec al proiectului de rezoluţie.

Benjamin Netanyahu mulţumeşte SUA şi Australiei pentru respingerea proiectului palestinian la ONU

Guvernul Israelului a salutat respingerea proiectului privind statul palestinian în Consiliul de Securitate ONU, premierul Benjamin Netanyahu mulţumind Statelor Unite şi Australiei pentru rezultat, relatează site-ul ziarului Jerusalem Post.

"Orice israelian care vrea pacea cu ţările vecine nu poate decât să fie mulţumit de rezultatul votului", a reacţionat Tzahi Hanegbi, adjunctul ministrului israelian de Externe.

"Aş vrea să transmit aprecieri şi mulţumiri Statelor Unite şi Australiei; de asemenea, un respect deosebit pentru preşedintele Rwandei, prietenul meu Paul Kagame, şi pentru preşedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan", a afirmat Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici