Consiliul de Securitate al ONU, vot în favoarea noilor sancţiuni impuse Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat, sâmbătă, în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite privind noi sancţiuni aplicate Coreei de Nord pentru dezvoltarea programului balistic, informează BBC News.

3541 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU, vot în favoarea noilor sancţiuni impuse Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al ONU, vot în favoarea noilor sancţiuni impuse Coreei de Nord

Rezoluţia vizează interzicerea exporturilor şi limitarea investiţiilor străine directe în Coreea de Nord. Această rezoluţie a fost înaintată de Statele Unite în contextul în care Phenianul a testat două rachete balistice intercontinentale în luna iulie. Testele au fost dur condamnate de către comunitatea internaţională, iar Phenianul pretinde că rachetele au capacitatea de a atinge întreg teritoriul Statelor Unite. Cu toate acestea, mai mulţi experţi se îndoiesc de eficienţa rachetelor nord-coreene.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au fost cei mai duri critici ai Coreei de Nord şi principalii susţinători ai rezoluţiei ce a fost adoptată astăzi.

Astfel, exporturile nord-coreene vor avea mult de suferit, în mod special cele de cărbune, fier, plumb, minereuri şi alte materii prime. Pentru regimul de la Phenian exportul de cărbune către China a reprezentat până acum una dintre principalele surse de venit, însă şi Beijingul, fiind membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a votat în favoarea noilor sancţiuni.

Potrivit estimărilor, exporturile nord-coreene se vor diminua cu trei miliarde de dolari anual, iar comerţul se va diminua cu un miliard de dolari. În plus, conform textului rezoluţiei, navelor Coreei de Nord le va fi interzisă intrarea în porturile oricărei ţări, dacă Phenianul ar viola normele prevăzute de ONU.

Până în prezent, sancţiunile impuse Coreei de Nord nu au reuşit să descurajeze regimul de la Phenian, acesta continând dezvoltarea programelor balistic şi nuclear, în pofida măsurilor punitive.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici