Consiliul de Securitate ONU a impus noi sancţiuni Coreei de Nord după cel mai recent test balistic efectuat de Phenian

Consiliul de Securitate ONU a aprobat, vineri, în unanimitate noile sancţiuni impuse Coreei de Nord, ce prevăd limitarea accesului Phenianului la piaţa petrolului şi reducere veniturilor obţinute de regim de la cetăţenii nord-coreeni care lucrează peste hotare, informează agenţia Reuters.

7754 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate ONU a impus noi sancţiuni Coreei de Nord după cel mai recent test balistic efectuat de Phenian

Consiliul de Securitate ONU a impus noi sancţiuni Coreei de Nord după cel mai recent test balistic efectuat de Phenian

Decizia Consiliului de Securitate vine după ce regimul de la Phenian a test o rachetă balistică intercontinentală la finalul lunii noiembrie.

Rezoluţia, elaborată de Statele Unite, a fost adoptată cu votul favorabil al tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Obiectivul principal este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de China, care este responsabilă pentru 90% din comerţul exterior al Coreei de Nord şi principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

Sancţiunile au drept scop să interzică aproape 90% din exporturile de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord, impunând o limită anuală de 500.000 de barili.

În urma unei schimbări de ultimul moment, rezoluţia cere repatrierea cetăţenilor nord-coreeni care lucrează în străinătate în termen de 24 de luni, şi nu în 12 luni, aşa cum prevedea proiectul iniţial.

Mai mult, rezoluţia prevede limitarea cantităţii de petrol nerafinat disponibil Coreei de Nord la 4 milioane de barili pe an şi include posibilitatea unei reduceri suplimentare în cazul în care regimul de la Phenian efectuează un nou test balistic ori nuclear.

Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice. În mod tipic, China şi Rusia au agreat sancţiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau a unei arme nucleare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici