Consiliul de Securitate va vota sâmbătă proiectul de rezoluţie cu privire la Siria

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni sâmbătă dimineaţă la ora 09:00, ora locală (16:00, ora României) la New York pentru a vota un proiect de rezoluţie ce condamnă represiunile din Siria, a declarat vineri un diplomat.

246 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate va vota sâmbătă proiectul de rezoluţie cu privire la Siria

Consiliul de Securitate va vota sâmbătă proiectul de rezoluţie cu privire la Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Acesta a precizat că este vorba de acelaşi text care a fost trimis capitalelor joi şi care subliniază susţinerea Consiliului pentru deciziile luate de Liga Arabă în ianuarie pentru a regla criza din Siria, fără a face referire explicită la înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Este acelaşi text care este supus la vot", a precizat diplomatul făcând referire la proiectul transmis joi guvernelor respective pentru o ultimă consiliere.

Consiliul a fost incapabil să adopte o rezoluţie cu privire la Siria în pofida celor zece luni de violenţe. O rezoluţie precedentă a fost blocată în octombrie prin veto de către Rusia şi China.

Conform textului care va fi supus la vot sâmbătă, Consiliul de Securitate "susţine în totalitate (...) decizia Ligii Arabe din data de 22 ianuarie de a facilita o tranziţie politică condusă de sirieni către un sistem politic democratic şi pluralist".

Însă detaliile aceste tranziţii - mai ales transferul de putere de la preşedintele Assad la vicepreşedinte - nu sunt menţionate la cererea Moscovei care nu vrea ca Consiliul să prestabilească rezultatul crizei solicitând din start ca liderul statului sirian să cedeze puterea.

Alte concesii făcute Moscovei de acest text: nu se face referire la sancţiunile economice impuse de către Liga Arabă Siriei în noiembrie nici la preocupările exprimate cu privire la vânzările de arme Damascului pe care Rusia doreşte să le continue. În final, textul precizează că Consiliul vrea "să rezolve criza politică actuală din Siria în manieră paşnică" pentru a disipa orice analogie cu problema Libiei.

Proiectul de rezoluţie "condamnă violenţele indiferent de sursă şi (...) cere tuturor taberelor din Siria, printre care grupurile armate (ale opoziţiei) să oprească imediat orice violenţă şi represalii".

Acesta "denunţă încălcările continue, flagrante şi răspândite ale drepturilor omului" de către autorităţile siriene şi solicită "ca guvernul sirian să pună capăt imediat" acestor încălcări şi "atacurilor împotriva celor care îşi exercită dreptul la libertatea de expresie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici