Consiliul Europei cere oprirea castrărilor chirurgicale în închisorile din Cehia

Comitetul antitortură al Consiliului Europei (CPT) cere autorităţilor cehe să renunţe "imediat" la castrarea chirurgicală a persoanelor care comit delicte sexuale, calificată drept "tratament degradant", într-un raport publicat joi la Strasbourg.

43 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei cere oprirea castrărilor chirurgicale în închisorile din Cehia

Consiliul Europei cere oprirea castrărilor chirurgicale în închisorile din Cehia (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un document publicat cu ocazia unei vizite în martie în două spitale psihiatrice şi două închisori cehe, CPT şi-a exprimat îngrijorarea privind condiţiile în care sunt practicate aceste castrări care "sunt ireversibile, au consecinţe psihologice şi un rezultat care nu este garantat".

Pacienţii care suferă o castrare chirugicală îşi dau consimţământul în scris şi după propunerea unui medic specializat în sexologie, precizează Guvernul ceh în răspunsul său.

Dar în contextul în care castrarea este propusă, "este îndoielnic că alegerea este realmente liberă şi bine informată", potrivit experţilor CPT, care apreciază că pacienţii sau deţinuţii "mai degrabă acceptă decât consimt la această unică posibilitate de a evita o detenţie pe viaţă".

Din anul 2000, circa 300 de pacienţi cehi au fost trataţi prin castrare chimică şi aproximativ 50 au suferit o castrare chirurgicală, potrivit statisticilor Guvernului ceh. Castrarea este propusă şi în cazul "celor cu tulburări sexuale care au comis o crimă cu motivaţie sexuală".

CPT denunţă de asemenea şi absenţa tratamentului în închisorile în care aceşti infractori sunt deseori atacaţi de alţi deţinuţi. Comitetul a întâlnit un pacient la spitalul psihiatric Havlickuv Brod, care tocmai "începuse un tratament" după 19 ani petrecuţi în închisoare pentru delicte sexuale.

Singura excepţie, închisoarea Purim, a deschis, în urmă cu zece ani, un departament specializat, oferind o largă varietate de tratamente, printre care şi castrarea chirurgicală.

CPT regretă şi faptul că autorităţile i-au furnizat "informaţii inexacte" în timpul vizitei şi ulterior, mai ales în privinţa numărului de infractori ce urmează să fie castraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici