,,Contraofensiva Ucrainei nu este lipsită de dificultăţi”, spune oficialul Casei Albe. Forţele ucrainene au suferit pierderi teribile din cauza minelor ruseşti, iar tanchiştii au primit doar 8 săptămâni de instruire pentru a conduce tancuri Leopard

La aproape două luni după începerea contraofensivei Ucrainei, mulţi oficiali occidentali au evaluat-o ca fiind nelipsită de dificultăţi, dar care avansează treptat.

2166 afișări
Imaginea articolului ,,Contraofensiva Ucrainei nu este lipsită de dificultăţi”, spune oficialul Casei Albe. Forţele ucrainene au suferit pierderi teribile din cauza minelor ruseşti, iar tanchiştii au primit doar 8 săptămâni de instruire pentru a conduce tancuri Leopard

Володимир Зеленський, Facebook

„Urmează să vedem dacă în următoarele două săptămân există şanse de a face unele progrese. Dar ca ei să facă cu adevărat progrese care ar schimba echilibrul acestui conflict, cred că este foarte puţin probabil”, a declarat pentru CNN un senior diplomat occidental.

„Instrucţiunile noastre sunt serioase. Ne reamintesc de provocările cu care se confruntă”, a declarat reprezentantul Mike Quigley, un democrat din Illinois care s-a întors recent de la întâlnirile din Europa cu comandanţii americani care antrenează forţele blindate ucrainene.

„Acesta este cel mai dificil moment al războiului”, a spus el.

În plus, oficialii occidentali susţin că progresul lent a scos în evidenţă dificultatea transformării forţelor ucrainene în unităţi de luptă mecanizate combinate, uneori cu doar opt săptămâni de antrenament pe tancuri furnizate de vest (ca tancurile Leopard) şi alte sisteme de arme noi.

Lipsa de progres pe teren este unul dintre motivele pentru care forţele ucrainene au bombardat cu drone mai des interiorul teritoriului rus „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a comunicat un înalt oficial militar american.

Principala provocare pentru forţele ucrainene este dificultatea de a străbate liniile defensive ale Rusiei spre Donbas şi Crimeea, marcate de zeci de mii de mine şi reţele vaste de tranşee.

Forţele ucrainene au suferit pierderi uluitoare acolo, ceea ce a determinat comandanţii ucraineni să ezite să mai avanseze pentru a reduce victimele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comunicat motivul pentru care contraofensiva ,,de primăvară" a întârziat: „Am plănuit să începem contraofensiva în primăvară, dar nu am făcut-o. Pentru că, sincer, nu avem suficiente muniţii şi armamente şi nu avem suficiente brigăzi pregătite corespunzător. Adică instruiţi corespunzător cu aceste arme”. 

Recent, John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securutate al Casei Albe, a declarat ,,că SUA sunt conştiente că ucrainenii nu fac progrese împotriva Rusiei atât de repede pe cât era de aşteptat.

Dar potrivit CNN , el a mai spus că operaţiunea se desfăşoară lent, treptat, şi că nu este lipsită de dificultăţi, dar ucrainenii continuă să încerce să-şi elibereze teritoriie.

,,Există lupte active de-a lungul acelui front, ei cu siguranţă încearcă să meargă înainte. Cât de departe vor putea înainta, unde va fi asta? Nu cred că cineva poate spune acum".

Kirby a declarat că SUA vor continua să furnizeze echipamente pentru deminare, muniţie de artilerie şi sisteme de rachete de înaltă mobilitate. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici