Contre între Rusia şi Polonia provocate de denumirea unui oraş

Ruşii consideră că decizia Poloniei de a redenumi oraşul rusesc Kaliningrad în documentele sale oficiale reprezintă un „act ostil", în timp ce legăturile bilaterale continuă să se destrame din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

627 afișări
Imaginea articolului Contre între Rusia şi Polonia provocate de denumirea unui oraş

Contre între Rusia şi Polonia provocate de denumirea unui oraş rusesc

Kaliningrad a fost cunoscut sub numele german de Koenigsberg până după cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost anexat de Uniunea Sovietică şi redenumit în onoarea politicianului sovietic Mihail Kalinin.

Varşovia a declarat marţi că legătura lui Kalinin cu masacrul de la Katyn din 1940, când mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de forţele sovietice, are conotaţii negative şi că oraşul ar trebui să fie denumit Krolewiec, numele său din perioada în care a fost condus de Regatul Poloniei în secolele al XV-lea şi al XVI-lea.

„Numele rusesc actual al acestui oraş este un botez artificial care nu are legătură nici cu oraşul, nici cu regiunea", a declarat comitetul polonez care a propus schimbarea numelui.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia se apropie de nebunie".

„Ştim că de-a lungul istoriei, Polonia a alunecat din când în când în această nebunie a urii faţă de ruşi", a declarat el într-un briefing de presă zilnic, potrivit Reuters.

Relaţiile dintre Polonia şi Rusia au fost adesea foarte tensionate, inclusiv în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial. Recent, Polonia, membră a alianţei militare NATO, a sprijinit puternic Ucraina după invazia Rusiei din 24 februarie 2022 şi a decis demolarea monumentelor comemorative ale trupelor sovietice căzute pe teritoriul ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
polonia,
rusia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici