Controlorul de trafic rus: Avionul prezidenţial polonez încerca să aterizeze fără permisiune

Echipajul aeronavei prezidenţiale poloneze, care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, accident în care preşedintele şi alţi oficiali de rang înalt au murit, încerca să aterizeze fără permisiune, a declarat marţi un controlor rus de trafic aerian, citat de RIA Novosti în ediţia electronică.

67 afișări
Imaginea articolului Controlorul de trafic rus: Avionul prezidenţial polonez încerca să aterizeze fără permisiune

Controlorul de trafic rus: Avionul prezidenţial polonez încerca să aterizeze fără permisiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Colonelul în retragere Anatoli Muraviov, controlorul de trafic aerian care a ghidat avionul în timpul aterizării, a declarat pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda că echipajul "nu a ascultat" recomandările de a se îndrepta spre un alt aeroport.

"Conducătorul grupului de controlori de trafic a atras atenţia asupra condiţiilor meteorologice nefavorabile (aterizării), dar echipajul a continuat aterizarea fără permisiune. Iar (aceştia) au efectuat manevrele de apropiere în vederea aterizării tot fără permisiune", a declarat Muraviov.

"Conducătorul (turnului de control) le-a cerut de trei ori să execute procedura de depăşire (a aerodromului). După ce echipajul nu a ascultat, turnul de control nu a putut face altceva decât să continue să ghideze avionul şi să se uite la el. A fost doar o singură manevră de apropiere în vederea aterizării, avionul s-a prăbuşit din prima", a adăugat acesta.

Controlorii de trafic aerian nu au putut să dea un ordin direct pentru aterizarea pe un alt aeroport, deoarece aceştia "nu au dreptul să dea ordine piloţilor civili", a continuat Muraviov.

"Conversaţiile cu echipajul au avut loc în rusă, iar uneori într-o engleză stricată. Acest lucru a îngreunat comunicarea", a spus el, adăugând că prăbuşirea a fost rezultatul unei combinaţii de factori.

De asemenea, Muraviov a declarat că echipajul nu a urmat procedura standard de informare a turnului de control asupra tuturor manevrelor efectuate şi altitudinii, posibil din cauza problemelor de cunoaştere a limbii ruse.

"Condiţii meteorologice, probabil o eroare a echipajului, pierderea de altitudine şi ambiţia pilotului de a ateriza cu orice chip. Această ambiţie s-a datorat faptului că erau atât de mulţi oficiali de rang înalt la bord. Din cauza acestei idei false, potrivit căreia aterizarea pe un alt aeroport este ruşinoasă, pilotul a luat atât de mulţi oameni cu el", a conchis Muraviov.

Controlorii ruşi de trafic au ghidat cu succes două avioane, anterior aeronavei prezidenţiale poloneze. Primul, un avion de tip Yak-40, a aterizat cu succes pe aerodromul Severni, iar cel de al doilea, un avion de tip Il-76, a fost direcţionat către Aeroportul Vnukovo din Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici