Controversă Iran - Israel: Zonă de securitate instituită în jurul complexului nuclear Fordo, vizat de o explozie majoră

Autorităţile iraniene au instituit o zonă de securitate pe o rază de 15 kilometri în jurul complexului nuclear de la Fordo, unde ar fi avut loc o explozie de amploare în urma căreia peste 200 de angajaţi, inclusiv 16 nord-coreeni, ar fi rămas blocaţi în subteran.

873 afișări
Imaginea articolului Controversă Iran - Israel: Zonă de securitate instituită în jurul complexului nuclear Fordo, vizat de o explozie majoră

Complexul nuclear Fordo (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

În pofida dezminţirilor vehemente ale Iranului, site-ul american WorldNetDaily (WND) şi Ynetnews oferă noi detalii despre incidentul produs la Fordo, care ar fi constat, potrivit unor surse, în opt explozii de amploare.

Credibilitatea informaţiilor privind exploziile este pusă sub semnul întrebării din cauza faptului că uzina nucleară iraniană este săpată în munte, iar complexul ar fi astfel protejat de raiduri aeriene, de bombe antibuncăr şi de alte dispozitive explozive convenţionale.

Potrivit WND, Gardienii Revoluţiei Islamice au instituit o zonă de securitate pe o rază de 15 kilometri în jurul complexului nuclear subteran.

Conform unor surse, printre cei peste 200 de angajaţi rămaşi blocaţi în urma presupusei explozii se numără 16 nord-coreeni - 14 tehnicieni şi doi ofiţeri militari de rang înalt. Iranul este suspectat de colaborare cu regimul nord-coreean în controversatul program nuclear.

WND a citat o sursă iraniană care afirmă că a văzut imagini ale sistemelor de supraveghere video de la Fordo cu momentul exploziei. "Pe 21 ianuarie, 14 membri ai echipei nord-coreene şi doi ofiţeri militari erau la Fordo, împreună cu oameni de ştiinţă iranieni, şi începuseră procesul de alimentare cu gaz nuclear a centrifugelor. La ora 10.43, din cauza unei căderi a tensiunii electrice, sistemele de avertizare s-au stins, revenind la normal după două minute. La ora 11.36, cinci explozii au avut loc în sala centrifugelor, două explozii s-au produs în depozitul de uraniu, iar una în zona intrării principale. În momentul exploziilor, imaginile filmate prin sistemul de supraveghere au fost obturate de o pulbere de culoare roşu deschis şi violet; s-au auzit explozii puternice. Înainte ca sistemul video să se oprească, zidurile camerelor vizate de explozii cedaseră. Exploziile păreau să provină din direcţia plafonului", explică sursa citată.

La nivel neoficial, regimul islamist de la Teheran a atribuit Israelului deflagraţia, însă, oficial, Iranul a negat incidentul, explicând că este vorba de "propagandă occidentală". Însă informaţiile sunt susţinute de surse diferite citate de site-ul american WorldNetDaily, de ziarul britanic The Times şi de publicaţia germană Die Welt.

Conform surselor, o explozie puternică a avut loc pe 21 ianuarie la complexul nuclear iranian de la Fordo, o uzină săpată în munte în apropierea oraşului Qom, în nord-vestul Iranului. O sursă citată de Jerusalem Post a declarat că un avion militar israelian ar fi fost observat în apropierea complexului nuclear iranian în momentul exploziei.

Israelul nu a comentat incidentul, dar ministrul israelian pentru Securitatea Internă, Avi Dichter, a declarat: "Orice explozie produsă în Iran care nu afectează populaţia civilă, ci doar infrastructura este binevenită".

Dacă explozia într-adevăr a avut loc, acesta ar fi cel mai mare atac sau act de sabotaj de până acum împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, iar incidentul riscă să atragă riposta Teheranului.

Complexul nuclear subteran Fordo este situat în apropierea oraşului Qom, într-o fostă bază militară a Gardienilor Revoluţiei Islamice, fiind specializat în activităţi de îmbogăţire a uraniului. Existenţa complexului de la Fordo a fost dezvăluită în 2009 de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, după o serie de indicii furnizate de serviciile de spionaj occidentale. În acest complex ar exista aproximativ 3.000 de centrifuge pentru purificarea uraniului.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile. Israelul a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca instalaţiile nucleare iraniene dacă Statele Unite şi partenerii occidentali nu vor reuşi să blocheze prin sancţiuni controversatul program atomic iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici