Coreea de Nord a lansat racheta care transportă un satelit pe orbită. Dispozitivul s-a dezintegrat după decolare - FOTO

Statele Unite confirmă lansarea de către Coreea de Nord a rachetei considerată de comunitatea internaţională ca un test cu rachetă balistică, a afirmat pentru AFP un responsabil american, confirmând informaţiile transmise de presa sud-coreeană. Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că racheta lansată de Coreea de Nord s-a dezintegrat la scurt timp după decolare.

7666 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a lansat racheta care transportă un satelit pe orbită. Dispozitivul s-a dezintegrat după decolare - FOTO

Coreea de Nord a lansat racheta care transportă un satelit pe orbită. Dispozitivul s-a dezintegrat după decolare (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"La câteva minute după lansare, racheta s-a dezintegrat în mai multe bucăţi", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării Kim Min-Seok.

Citând o sursă din cadrul ministerului Apărării, postul de televiziune japonez NHK, a precizat că racheta a parcurs 120 de kilometri înainte de a se rupe în patru bucăţi şi de a cădea în Marea Galbenă, în vestul peninsulei coreene.

O rachetă nord-coreeană a zburat timp de peste un minut înainte de a se prăbuşi în ocean, a anunţat, vineri ministrul japonez al Apărării, la scurt timp după ce Seul şi Washington raportaseră lansarea unei rachete de către Coreea de Nord.

"Avem informaţii conform cărora un dispozitiv zburător a fost lansat de Coreea de Nord. Acest dispozitiv a zburat aparent timp de peste un minut înainte de a se prăbuşi în ocean", a explicat Naoki Tanaka în cadrul unei conferinţe de presă.

Tanaka a adăugat că zborul acestei rachete şi prăbuşirea sa nu au "afectat în niciun fel securitatea ţării".

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat vineri că o rachetă nord-coreeană a decolat, confirmând informaţia transmisă cu câteva minute înainte de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. "Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă la ora 07:39 (01:39, ora României)", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Racheta Unha-3, lansată de Phenian pentru a marca centenarul naşterii fondatorului Republicii populare democrate Coreea (RPDC), Kim Il-Sung, născut la 15 aprilie 1912 şi decedat în 1994, trebuie să plaseze pe orbită un satelit de observare terestră, conform Coreei de Nord.

Coreea de Nord a pregătit această lansare la centrul său spaţial de la Tongchang-ri, în nord-vestul ţării. Prima parte a rachetei trebuia să cadă în Marea Galbenă, în vestul peninsulei coreene, iar cea de-a doua în estul Filipinelor, survolând o parte a insulelor Okinawa (sudul Japoniei).

 

Phenianul a prezentat lansarea prevăzută ca pe un demers civil ce viza amplasarea unui satelit de observare pe orbită. Statele Unite şi aliaţii lor japonezi şi sud-coreeni au denunţat această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică.

Japonia s-a declarat pregătită să distrugă racheta nord-coreeană dacă aceasta ar fi ameninţat teritoriul său însă nimic nu pare să indice, la aproximativ o oră de la lansare, că Tokyo ar fi utilizat sistemul său antirachetă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici