Kim Jong-un, promovat în cel mai important post militar. Liderul nord-coreean deţine acum toate funcţiile supreme

Tânărul lider nord-coreean Kim Jong-un a fost promovat în cel mai important post militar al regimului, în cadrul căruia ocupă de-acum toate funcţiile supreme, a anunţat joi presa oficială nord-coreeană.

710 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un, promovat în cel mai important post militar. Liderul nord-coreean deţine acum toate funcţiile supreme

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kim Jong-un, în vârstă de mai puţin de 30 de ani, a fost ales preşedinte al puternicului Comitet Militar Central al Partidului Muncii din Coreea de Nord (PTC), în cadrul unei reuniuni extraordinare a partidului, miercuri, a anunţat agenţia KCNA, principalul organ de propagandă al regimului.

Devenit noul lider al ţării la moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie, Kim Jong-un a primit deja titlul de comandant suprem al forţelor armate nord-coreene, care numără 1,2 milioane de oameni.

În plus, Kim Jong-un a fost desemnat prim-secretar al PTC, o funcţie care a fost creată după ce tatălui său defunct, care a fost secretar general în cursul vieţii, i s-a atribuit titlul onorific de "secretar general etern" al partidului.

"Acest lucru înseamnă că Nordul a încheiat procesul de transferare a puterii în cadrul partidului de la fostul conducător al acestuia la Kim Jong-un", a comentat profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Kim Jong-un este cel de al treilea membru al familiei Kim care conduce Republica Populară Democratică a Coreei (RPDC). Bunicul său, Kim Il-sung, erou al rezistenţei faţă de ocupantul japonez şi fondator al regimului în 1984, a condus ţara până la moartea sa, în 1994. El a fost înlocuit de fiul său, Kim Jong-il, care a decedat în decembrie, la vârsta de 69 de ani.

Coreea de Nord marchează duminică, pe 15 aprilie, 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung.

Cu această ocazie, regimul a prevăzut lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Unha-3, în intervalul 12-16 aprilie, între orele locale 7.00 (1.00, ora României) şi 12.00 (6.00, ora României), cu scopul de a plasa pe o orbită heliosincronă un satelit civil de observare terestră.

Comunitatea internaţională a condamnat acest proiect, pe care îl consideră un test deghizat de tir cu rachetă balistică, reprezentând o încălcare a rezoluţiilor ONU.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici