Coreea de Nord a lansat un submarin capabil să transporte rachete balistice - presă

Coreea de Nord a lansat un nou submarin capabil să transporte rachete balistice, un nou pas în programul Phenianului de dezvoltare a armamentului nuclear, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

2546 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a lansat un submarin capabil să transporte rachete balistice - presă

Coreea de Nord a lansat un submarin capabil să transporte rachete balistice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Surse din Guvernul sud-coreean au declarat că Phenianul "a importat un submarin diesel din clasa Golf, din perioada sovietică, şi l-a modificat", potrivit agenţiei de ştiri Yonhap. Submarinele din această serie mai sunt cunoscute sub denumirea "Proiectul 629". Acestea au un motor hibrid diesel-electric şi pot transporta rachete balistice şi rachete de tip Scud. Submarinele din clasa Golf au fost folosite de forţele sovietice în perioada 1958-1990, după care au fost scoase din uz.

Descrise ca o "tehnologie maritimă învechită" într-un raport al Centrului Internaţional de Strategie şi Evaluare, aceste submarine pot reprezenta totuşi un pericol pentru Coreea de Sud, Japonia şi forţele americane din regiune. Mai multe submarine din clasa Golf ar fi fost achiziţionate din Rusia în 1993, de entităţi străine.

Noul submarin al nord-coreenilor, având o lungime de 67 de metri, poate transporta rachete cu raza maximă de acţiune de 1.420 de kilometri. Distanţa minimă dintre Sinpo, Coreea de Nord, unde a fost observat acest submarin, şi Japonia este de 650 de kilometri.

Deşi Seulul susţine că Phenianul nu are deocamdată rachete balistice cu lansare de pe submarine, există indicii conform cărora au fost înregistrate progrese în acest domeniu. Mai multe surse au informat că Phenianul a efectuat teste cu rachete balistice recent. La 28 octombrie, expertul american Joseph S.Bermudez Jr. a declarat că nord-coreenii dispun de o rampă de lansare a rachetelor balistice de pe submarine, în zona Sinpo.

Coreea de Nord are între 70 şi 90 de submarine, toate fiind nave din epoca sovietică scoase din uz. Majoritatea au capacităţi limitate şi nu pot fi echipate cu rachete balistice, dar noul submarin poate transporta cel puţin trei rachete.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici