Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon, anunţă directorul serviciilor naţionale americane de informaţii

Coreea de Nord a repornit reactorul care-i furnizează plutoniu ce i-ar putea furniza un stoc în vederea obţinerii unor arme nucleare, a declarat marţi James Clapper, directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), relatează BBC News online.

2125 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon, anunţă directorul serviciilor naţionale americane de informaţii

Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon, anunţă directorul serviciilor naţionale americane de informaţii

Phenianul a făcut paşi către producerea unui sistem de rachete balistice intercontinentale, a mai spus el.

Clapper a făcut aceste declaraţii după ce Nordul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune despre care critici afirmă că este de fapt o testare interzisă a unei tehnologii în domeniul rachetelor.

Phenianul anunţa în septembrie că instalaţia de la Yongbyon şi-a reluat activitatea în regim normal.

Reactorul din această instalaţie este considerat principala sursă de plutoniu în cadrul unui program nuclear militar nord-nuclear.

"Estimăm că Nordul a dat curs anunţului pe care l-a făcut, şi-a extins instalaţia nucleară de la Yongbyon şi a repornit reactorul în care produce plutoniu", a declarat Clapper în cadrul unei audieri în Comisia pentru Apărare din cadrul Senatului.

"Estimăm, de asemenea, că Nordul operează reactorul de suficient de mult timp cât să poată să înceapă, în câteva săptămâni sau luni, să recupereze plutoniu din reactorul pentru combustibil uzat", a mai spus directorul serviciilor americane de informaţii.

Potrivit unor experţi, din momentul în care este deplin operaţional, reactorul de la Yongbyon poate produce în decurs de un an suficient plutoniu pentru o bombă. Aproximativ patru kilograme de plutoniu sunt necesare în vederea producerii unei bombe cu o putere de 20 de kilotone.

Phenianul s-a angajat în mai multe rânduri să oprească operaţiunile la Yongbyon şi chiar a distrus turnul de răcire în 2008, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unor ajutoare

Însă, în 2013, în urma unei dispute cu Statele Unite şi unor noi sancţiuni care i-au fost impuse de către ONU după ce a efectuat al treilea test nuclear, regimul stalinist a ameninţat că va reporni instalaţia de la Yongbyon.

Negocieri la care participă şase ţări - cele două Corei, Statele Unite, Japonia, China şi Rusia - vizând să pună capăt programului nuclear nord-coreean sunt blocate din 2009.

Phenianul susţine că a construit un dispozitiv suficient de mic cât să fie instalat într-un focos nuclear şi plasat într-o rachetă, pe care ar putea-o lansa împotriva inamicilor săi. Însă oficiali americani au pus la îndoială aceste revendicări.

ONU a impus regimului stalinist o serie de sancţiuni, în urma unor teste nucleare şi balistice pe care le-a efectuat până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici