Coreea de Nord ar fi repornit reactorul nuclear de la Yongbyon, afirmă AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat joi imagini prin satelit care arată că Phenianul caută să-şi repornească reactorul nuclear controversat de la Yongbyon.

137 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar fi repornit reactorul nuclear de la Yongbyon, afirmă AIEA

Coreea de Nord ar fi repornit reactorul nuclear de la Yongbyon, afirmă AIEA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Agenţia continuă să supravegheze evoluţia la instalaţia de la Yongbyon, în principal prin intermediul unor imagini din satelit", a afirmat directorul general al Agenţiei ONU Yukiya Amano, într-un discurs în deschiderea Consiliului guvernatorilor Agenţiei, care se ţine cu uşile închise, inclusiv vineri.

"Au fost observate activităţi care sunt în concordanţă cu un efort de repornire" a reactorului de 5 megawaţi, a adăugat el.

"Însă, cum Agenţia nu are acces la instalaţie, este imposibil să stabilim dacă acest reactor a fost repornit sau nu", a anunţat Amano.

Reactorul reprezintă singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Coreei de Nord, care ar dispune în continuare de o cantitate suficientă pentru a produce patru, până la opt bombe.

Phenianul a închis centrala nucleară de la Yongbyon în 2007. Repornirea acesteia i-ar permite să-şi refacă stocurile de plutoniu, necesar pentru fabricarea unor arme nucleare.

Regimul i-a expulzat pe inspectorii AIEA din instalaţia nucleară în 2009 şi refuză, de atunci, să îi primească înapoi.

În februarie, Coreea de Nord a procedat la al treilea test nuclear subteran, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi provocând tensiuni şi temeri cu privire la un posibil nou conflict militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici