Coreea de Nord ar putea pune în funcţiune, în curând, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară

Coreea de Nord ar putea să pună în funcţiune, în următoarele săptămâni, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară, un lucru ce provoacă îngrijorări din cauza intenţiilor Phenianului de a se dota cu armament nuclear, au declarat cercetători americani miercuri.

537 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea pune în funcţiune, în curând, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară

Kim Jong-un, liderul nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Institutul "US-Korea" din cadrul Universităţii John Hopkins, cu sediul la Washington, a anunţat că imagini înregistrate prin satelit în aprilie arată că Phenianul efectua lucrări de finalizare în interiorul reactorului, după ce a terminat construirea acestuia.

În plus, potrivit acestui centru de reflecţie, în cazul în care Coreea de Nord a îmbogăţit uraniu, aşa cum pretinde, într-o centrală în apropierea acestui reactor, ea ar putea să dispună de materialul necesar în vederea punerii în funcţiune a reactorului pentru o perioadă de mai mulţi ani.

"Acest lucru ar însemna că demararea activităţilor ar putea să aibă loc în săptămânile care vin", scriu Jeffrey Lewis şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.

Coreea de Nord ar avea nevoie, totuşi, de o perioadă de nouă luni, până la un an, pentru ca centrala să devină complet operaţională, au subliniat ei.

Reactorul pe bază de apă uşoară ar putea să furnizeze energie ţării, săracă în resurse, dar ar putea la fel de bine să servească la producerea de plutoniu necesar fabricării de arme nucleare.

Regimul de la Phenian a efectuat al treilea test nuclear în februarie şi a dezvăluit în 2010 lucrări la acest reactor, în cadrul unei vizite private a unor cercetători americani la instalaţia de la Yongbyon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici