Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear în două luni

Coreea de Nord ar putea reporni unul dintre reactoarele nucleare de la centrala Yongbyon în două luni, ceea ce ar permite regimului să îşi accelereze programul de înarmare nucleară, a apreciat luni un grup de american de reflecţie.

391 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear în două luni

Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear în două luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe baza unor fotografii realizate prin satelit datate la 16 şi 22 mai, institutul americano-coreean din cadrul Universităţii John Hopkins a declarat că Coreea de Nord a înregistrat "progrese reale" la centrală, mai ales în ceea ce priveşte acest reactor de grafit-gaz cu o putere de cinci megawaţi.

"Într-o lună sau două, acest reactor a putea porni, însă disponibilitatea unor noi bare de combustibil este încă incertă", a afirmat institutul pe blogul său, 38 North.

"O dată operaţional, reactorul ar putea produce aproximativ 6 kilograme de plutoniu pe an, care ar putea fi folosit pentru a fabrica arme nucleare".

Aceste noi imagini sunt publicate în contextul în care relaţiile dintre statele occidentale şi dictatura nord-coreeană sunt mai puţin tensionate, după un al treilea test nuclear, în februarie, urmat de ameninţări din partea Phenianului cu atacuri asupra Statelor Unite.

Coreea de Nord a anunţat în aprilie repornirea acestui reactor nuclear, oprit în 2007, conform unui acord internaţional susţinut de Statele Unite.

Fotografii realizate la 27 martie arătau construcţii de-a lungul unui drum în apropiere de centrală, precum şi în spatele clădirii reactorului, lucrări destinate repunerii în funcţiune a aparatelor vitale de răcire a reactorului.

Imaginile arată de asemenea că Coreea de Nord ar putea în curând să pună în funcţiune la aceeaşi locaţie alt reactor nuclear, care ar putea, la rândul lui, furniza electricitate ţării, săracă în resurse, însă ar putea să producă şi plutoniu folosit la fabricarea armelor nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici