Coreea de Nord efectuează cinci tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a efectuat luni tiruri experimentale cu cinci rachete cu rază scurtă de acţiune în largul coastei sale orientale, a declarat un oficial sud-coreean sub acoperirea anonimatului.

123 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord efectuează cinci tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a efectuat două tiruri cu rachete cu rază scurtă de acţiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sursei citate, autorităţile nord-coreene au avertizat pescarii să nu navigheze în anumite zone în perioada 10-20 octombrie.

Oficialul citat a confirmat o informaţie publicată de agenţia sud-coreeană Yonhap, potrivit căreia tirurile au fost efectuate de la un poligon de lansare din Musudan-ri, pe coasta nord-estică a Coreeei de Nord.

Acesta este primul tir nord-coreean din iulie, când regimul a procedat la o serie de rachete de ziua naţională a Statelor Unite.

Potrivit agenţiei Yonhap, Coreea de Nord a lansat cinci rachete KN-02 cu o rază de acţiune de 120 de kilometri, două dimineaţă şi trei după-amiază. Racheta KN-02 este o versiune modificată a rachetei sovietice SS-21.

Phenianul, aflat în conflict cu o parte din comunitatea internaţională care îi cere să renunţe la ambiţiile sale nucleare, efectuează în mod periodic exerciţii şi tiruri cu rachetă invocându-şi "dreptul la autoapărare".

Acestea au loc în contextul în care regimul stalinist încearcă să îşi exprime nemulţumirea sau să facă presiuni asupra discuţiilor în curs de desfăşurare.

Tirurile de luni au loc în condiţiile în care Coreea de Nord a acceptat săptămâna trecută să revină în anumite condiţii la masa negocierilor privind dezarmarea nucleară a Phenianului, la care participă din 2003 alături de Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia şi Rusia.

Phenianul s-a retras de la negocieri în aprilie, iar o lună mai târziu a efectuat un al doilea test nuclear după cel din octombrie 2006.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici