Coreea de Nord exploatează minciunile unui supravieţuitor al lagărelor din această ţară

Un site oficial din Coreea de Nord a apreciat marţi că mărturia unui supravieţuitor al unui lagăr nord-coreean este - prin inexactitatea anumitor elemente ale versiunii sale - dovada lipsei de onestitate a ONU în încercarea de a pune ţara la stâlpul infamiei.

1090 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord exploatează minciunile unui supravieţuitor al lagărelor din această ţară

Coreea de Nord exploatează minciunile unui supravieţuitor al lagărelor din această ţară (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, a cărui poveste a fost spusă într-un bestseller, a recunoscut că anumite părţi din versiunea sa nu sunt adevărate, şi anume detalii despre locuri sau din cronologie. Însă el a subliniat că altfel relatarea sa despre suferinţele pe care le-a îndurat este reală.

Într-un editorial semnat, site-ul oficial Uriminzokkir profită de ocazie pentru a afirma că toate "declaraţiile" celui vizat şi "toate documentele furnizate Comisiei ONU a Drepturilor Omului de către nord-coreeni care pretind că ar fi fugit sunt minciuni şi false acuzaţii".

Shin a fost audiat, ca alte zeci de nord-coreeni de către Comisa ONU pentru Drepturile Omului, care a conchis într-un raport că Phenianul se face vinovat de abuzuri fără egal în "lumea contemporană". În baza acestui raport, Adunarea Generală a ONU a cerut Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).

Tânărul este singura persoană cunoscută care s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi care a reuşit să evadeze.

Autorităţile nord-coreene au repetat insistent că el este un mincinos înrăit şi un infractor. În octombrie, televiziunea a difuzat un interviu în care tatăl lui Shin îl cataloga "mincinos", dezminţind că familia sa a fost închisă vreodată în vreun lagăr.

Mărturisirea lui Shin Dong-hyuk reprezintă un pas înapoi pentru apărătorii drepturilor omului din Coreea de Nord. Însă ei subliniază că aceste mărturii sunt credibile prin volumul şi amploarea lor, coroborând informaţii despre abuzuri sistematice comise de către Phenian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici